Συνεργάτης Πούτιν: Η Δύση ρισκάρει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι οι «καταστροφικές» πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους αυξάνουν τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών, χημικών ή βιολογικών όπλων.

 

«Η φυσική συνέπεια των καταστροφικών πολιτικών των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η επιδείνωση της παγκόσμιας ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Πατρούσεφ, στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα αυξάνεται», είπε ο κ. Πατρούσεφ: «Το διεθνές καθεστώς ελέγχου των όπλων έχει υπονομευτεί».

Κατονομάζοντας όσους θεωρεί υπεύθυνους, είπε πως «οι ενέργειες της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και των Βρυξελλών υπονομεύουν το έργο ορισμένων διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και ορισμένων οργάνων του ΟΗΕ».

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κρίσεις σε «ανεπιθύμητες χώρες» και να απομακρύνει τη Ρωσία από τις χώρες της κεντρικής Ασίας, απευθυνόμενος σε ομολόγους του των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Συνέχισε κατηγορώντας την Ουκρανία ότι θέτει την πυρηνική ασφάλεια σε κίνδυνο με τις επιθέσεις που επιχειρεί σε ρωσικούς πυρηνικούς σταθμούς όπως αυτούς στο Κουρσκ και το Καλίνιν.

Την ίδια ώρα, όπως ισχυρίστηκε, η Ρωσία λαμβάνει τακτικά δεδομένα για επικίνδυνα βιολογικά πειράματα που πραγματοποιούνται στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (εννοώντας βασικά την Ουκρανία) από δυτικές χώρες, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες.