Πεντάγωνο: Δεν υπάρχει ιρανική εντολή επίθεσης σε αμερικανικά στρατεύματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πληροφορίες για εντολή επιθέσεων του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε αμερικανικά στρατεύματα στην Μέση Ανατολή, δήλωσε το Πεντάγωνο τη Δευτέρα μετά από μια σειρά περιστατικών στην περιοχή από ομάδες που θεωρούνται ότι υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

«Δεν βλέπουμε απαραίτητα ότι το Ιράν τους έχει δώσει ρητή εντολή να αναλάβουν τέτοιου είδους επιθέσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ ο οποίος πρόσθεσε «δεν έχουμε δει μια άμεση εντολή, για παράδειγμα, από τον Ανώτατο Ηγέτη που να λέει: “Πηγαίνετε και κάντε αυτό”».

Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε μπαράζ επιθέσεων κατά των αμερικανικών δυνάμεων. Το αμερικανικό καταδρομικό USS Carney αναχαίτισε στην Ερυθρά Θάλασσα τρεις πυραύλους κρουζ και αρκετά drones που εξαπέλυσαν δυνάμεις των σιιτών ανταρτών Χούτι από την Υεμένη. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι οι πύραυλοι «πιθανώς» είχαν στόχο το Ισραήλ.

Η αεροπορική βάση Αϊν αλ-Ασάντ στο δυτικό Ιράκ, όπου σταθμεύουν στρατιώτες των ΗΠΑ και άλλες διεθνείς δυνάμεις, δέχθηκαν επιθέσεις από αέρος το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ενώ είχαν ήδη δεχθεί άλλες δύο χωριστές επιθέσεις με drones μια μέρα πριν, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό αρκετών στρατιωτών.