Νετανιάχου σε Ισραηλινούς στρατιώτες έξω από τη Λωρίδα της Γάζας: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο;»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισκέφθηκε το Σάββατο (14/10) στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το παραπάνω ανακοίνωσε το γραφείο του, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη συνάντηση αυτή. Ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Δεν έκανε καμία άλλη διευκρίνιση στο βίντεο αυτό, που δείχνει μόνο τους στρατιώτες να κουνούν καταφατικά το κεφάλι, απαντώντας στην ερώτησή του.

Δείτε την ανάρτηση του Νετανιάχου:

Συρία, Χεζμπολάχ, Ιράν είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη προειδοποιεί ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υποστήριξε το Σάββατο από τη Βηρυτό ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί μια «γενικευμένη κρίση» στη Μέση Ανατολή, σχολιάζοντας τους φόβους για μια ανάφλεξη στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισράηλ, στις 7 Οκτωβρίου.

«Υπάρχει ακόμη μια πολιτική ευκαιρία να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση στην περιοχή», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποιώντας όμως ότι «ίσως να είναι πολύ αργά τις επόμενες ώρες».

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ φοβούνται το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στα σύνορα με τον Λίβανο εάν η Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, αποφασίσει να παρέμβει στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Στις δηλώσεις που έκανε από την πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι του Ιράν (Συρία, Χεζμπολάχ, Ιράν), που ανεπισήμως αποκαλούνται «Άξονας της Αντίστασης», μπορεί να αντιδράσουν στην περίπτωση κλιμάκωσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. «Η αντίσταση (σ.σ. στο Ισραήλ) στα άλλα μέτωπα εξέτασε όλα τα πιθανά σενάρια, έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εάν το Ισράηλ ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι ο Αμπντολαχιάν συνομίλησε με τον Σάλεχ αλ Αρούρι, στέλεχος της Χαμάς και τον Ζιάντ αλ-Ναχάλα, τον ηγέτη του Ισλαμικού Τζιχάντ. Μετά τη Βηρυτό, ο Ιρανός υπουργός θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Κατάρ.

Μολονότι η Τεχεράνη στηρίζει τη Χαμάς, η ιρανική ηγεσία επιμένει ότι δεν εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι.

Εκκενώνουν τη Γάζα οι Παλαιστίνιοι

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι φεύγουν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενόψει της αναμενόμενης ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στην περιοχή αυτή ενώ το τελεσίγραφο για ασφαλή εκκένωση των Παλαιστινίων προς το νότο έληξε.

Παράλληλα, το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές και δηλώνει ότι θα κρατήσει ανοιχτές δύο διόδους ώστε να μετακινηθεί ο πληθυσμός προς τα νότια.

Μπορέλ για Γάζα: Αδύνατο να μετακινήσεις έναν τέτοιο όγκο ανθρώπων

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως ο κόσμος απέτυχε στις προσπάθειές του να υπάρξει μια λύση δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

«Ο κόσμος απέτυχε οικτρά», δήλωσε ο Μπορέλ σήμερα στο Πεκίνο, επισημαίνοντας ότι εδώ και 30 χρόνια δεν υπήρξε καμιά επιτυχία όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ παραδέχθηκε επίσης πως ενώ η λύση των δύο χωριστών κρατών είναι ένας επιθυμητός στόχος για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους στο μελλον, δεν θα διευθετήσει την τρέχουσα σύγκρουση που ξέσπασε το περασμένο σαββατοκύριακο.

Μάρτυρες μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης, είπε ο Μπορελ

Ο Μπορέλ έκανε δηλώσεις στο Πεκίνο με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι αναφορικά με ζητήματα διεθνούς ασφαλείας. «Αυτή τη στιγμή είμαστε μάρτυρες μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Επανέλαβε την υποστήριξή του στη στάση του ΟΗΕ και πήρε αποστάσεις από τη διαταγή του ισραηλινού στρατού για μαζική εκκένωση της βόρειας Γάζας. Τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, είναι «απλώς αδύνατο, δεν μπορείς να μετακινήσεις έναν τέτοιο όγκο ανθρώπων», δήλωσε ο Μπορέλ.

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τόνισε, προσθέτοντας πως όμως αυτό το δικαίωμα πρέπει να ασκείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Η θέση είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο Μπορέλ. «Υπεραπιζόμαστε βεβαίως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί». «Όμως, όπως κάθε δικαίωμα, υπάρχει ένα όριο. Και αυτό το όριο είναι το διεθνές δίκαιο».