Δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν θα θέσει υποψηφιότητα στη Γερμανία για μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις ευρωεκλογές του επόμενου έτους, μπορεί, ωστόσο να γίνει η κύρια υποψήφια της κεντροδεξιάς για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Γερμανίδα πολιτικός είπε στο τοπικό παράρτημα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας ότι δεν θέλει μια θέση στη λίστα υποψηφίων της περιφέρειας για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα διεξαχθούν τον προσεχή Ιούνιο, σύμφωνα με τρία στελέχη του CDU.

Οι ευρωεκλογές πραγματοποιούνται και στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποφασίζουν ποια κόμματα —και κατ’ επέκταση ποια άτομα σε αυτά— θα κατέχουν βασικές θέσεις στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Επί του παρόντος, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Το κεντροδεξιό CDU της Γερμανίας, το οποίο σε επίπεδο ΕΕ συνδέεται με το ΕΛΚ, προτείνει τους υποψηφίους του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω τοπικών ψηφοδελτίων. Αυτό σημαίνει ότι η Φον ντερ Λάιεν θεωρητικά θα έπρεπε να είναι στη λίστα των υποψηφίων του CDU στο ψηφοδέλτιο της Κάτω Σαξονίας προκειμένου να εκλεγεί στο Κοινοβούλιο ως μέλος του ΕΛΚ — ενώ ταυτόχρονα θα είναι η κύρια υποψήφια του ΕΛΚ.

Ωστόσο, τρεις αξιωματούχοι του CDU, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, είπαν στο Politico ότι η Φον ντερ Λάιεν δεν θα χρειαστεί να εκλεγεί για να γίνει η κύρια υποψήφια (Spitzenkandidat) του ΕΛΚ.

Το ζήτημα της δημοκρατικής νομιμότητας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ορισμένους συντηρητικούς, δεδομένου ότι η Φον ντερ Λάιεν επιλέχθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες έναντι του επικεφαλής υποψήφιου του ΕΛΚ εκείνη την εποχή, Μάνφρεντ Βέμπερ, για να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής το 2019.

Η ομιλία της Φον ντερ Λάιεν στο ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη για την «Κατάσταση της Ένωσης» θεωρήθηκε ευρέως ως μια προσπάθεια να «σπείρει τους σπόρους» για την επανεκλογή της, παρόλο που δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της.

Ένας από τους τρεις αξιωματούχους του CDU είπε στο Politico ότι δεν θεωρείται τεχνικά απαραίτητο η Φον ντερ Λάιεν να περάσει από ψηφοφορία για μια θέση ως ευρωβουλευτής. «Ρεαλιστικά, αν είναι υποψήφια για να επανεκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής, δεν θα υπηρετήσει ούτε ένα λεπτό ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε ο αξιωματούχος.