Τουρκία: Μπύρα, αλκοολούχα και βούτυρο αυξήθηκαν πάνω από 3.000% επί διακυβέρνησης Ερντογάν

Παρά το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι (ιδιαιτέρως αυτοί στο εξωτερικό) του Ερντογάν δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για το ότι ένας τεράστιος αριθμός Τούρκων, όχι μόνο δεν καταφέρει να τα βγάλει πέρα καθημερινώς και είναι ευχαριστημένοι με τη θρησκόληπτη στροφή της χώρας, η αγορά είναι αμείλικτη.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, καίτοι οι Τούρκοι δίνουν μια περίοδο χάριτος στον Ερντογάν ώστε να φτιάξει τη νέα του κυβέρνηση, η κατρακύλα της λίρας και οι αυξήσεις σε βασικά καθημερινά προϊόντα ήδη έχουν βρεθεί στο… πρόγραμμα των επιχειρήσεων.

Αν και ήδη, όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, ο κατώτατος μισθός στη χώρα είναι κάτω από το όριο της πείνας, έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες για τους Τούρκους, αρχής γενομένης από 1ης Ιουνίου.

Η τιμή του νωπού γάλακτος, η οποία καθορίστηκε πέρυσι σε 8,50 TL, παρέμεινε στα ίδια επίπεδα παρά το αυξανόμενο κόστος. Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να βγάλουν χρήματα πουλώντας γάλα, ξεκίνησε μια ανισορροπία στην προσφορά στην αγορά καθώς άρχισαν να σφάζουν αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Για το λόγο αυτό αναμένεται να υπάρξει σίγουρη εξέλιξη σχετικά με την αύξηση των τιμών του γάλακτος τις επόμενες ημέρες.

Οι ελιές από 50 λίρες αυξήθηκαν στις 87,5 λίρες το 1,5 κιλό.

 

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα αυξήσεις έρχονται στις τιμές των αυτοκινήτων, τα οποία είναι ήδη πανάκριβα, στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης. Μάλιστα ήδη τη Δευτέρα η βενζίνη αυξήθηκε 4,2%, στις 22,23 λίρες το λίτρο.

Στα προϊόντα τεχνολογίας αναμένεται να αυξηθούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και οι οικιακές συσκευές και τα έπιπλα, τα οποία παράγοντα ή συναρμολογούνται κατά μεγάλο βαθμό στην Τουρκία.

Οι έμποροι συζητούν ακόμα για επερχόμενες αυξήσεις στις τιμές των ρούχων.

Όπως αναφέρουν οι ομοσπονδίες ιδιοκτητών τεκέλ (μίνι μάρκετ που έχουν άδεια να πωλούν αλκοόλ και τσιγάρα), τα τσιγάρα αν και πλέον πολύ δύσκολα πωλούνται, αναμένεται να δουν μια αύξηση κοντά στις 10 λίρες.

Τα σούπερ μάρκετ Migros, η πιο διάσημη αλυσίδα στην Τουρκία, πωλεί το ηλιέλαιο στις 120 (6 ευρώ) λίρες το τετράλιτρο.

Πέραν τούτων αναμένεται στην αγορά αύξηση 33% στο γάλα και τα γαλακτοκομικά, 20% στη ζάχαρη, 21% στον καφέ και 40% στο τσάι το Νο1 σε κατανάλωση προϊόν στην Τουρκία. Φυσικά τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία λένε ότι περιμένουν αυξήσεις στο σύνολο των τροφίμων.

Αυξήσεις κατά τη διακυβέρνηση Ερντογάν

Όπως δείχνουν στοιχεία της TÜİK (Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία), τα τελευταία 20 χρόνια και ιδιαιτέρως τα τελευταία δύο, οι τιμές στα πάντα, έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Η τιμή των αλκοολούχων ποτών, που ήταν 100 λίρες τον Ιανουάριο του 2003, ανήλθε στις 3.422 λίρες.

Ένα σύνολο τροφίμων των 100 λιρών ανέρχεται πλέον στις 2.106 λίρες.

Ένα προϊόν ένδυσης, που αγοράστηκε για 100 λίρες, έχει αυξηθεί η τιμή του στις 391 λίρες. Παπούτσια των 100 λιρών, από την άλλη, αυξήθηκαν στις 490 TL.

Τουρκία: Μπύρα, αλκοολούχα και βούτυρο αυξήθηκαν πάνω από 3.000% επί διακυβέρνησης Ερντογάν
Το ποσοστό αύξησης προϊόντων επί διακυβέρνησης Ερντογάν. Το Genel TÜFE με κόκκινο είναι ο ΔΤΚ και η αύξησή  του σε 21 χρόνια.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην τιμή της μπύρας με 3.384%. Η μπύρα ήταν το προϊόν ή υπηρεσία με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής στη λίστα. Ακολουθούν τα αλκοολούχα με 3.322%, το βούτυρο με 3.077%, οι πατάτες με 2.764%, το μοσχάρι με 2.735%, το αρνί με 2.703%, τα αβγά 2.259% και τα μακαρόνια 2.204%