Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λετονία στα σύνορα με τη Ρωσία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η κυβέρνηση της Λετονίας τη μεθόριο με τη Ρωσία. 

Μετά την μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Λετονίας κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη μεθόριο με τη Ρωσία. Το ειδικό καθεστώς προβλέπει πρόσθετους πόρους για την προστασία των συνόρων σε περίπτωση που πολλοί Ρώσοι προσπαθήσουν να εισέλθουν στη χώρα της Βαλτικής.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκη τίθεται σε ισχύ από αύριο Τετάρτη και θα διαρκέσει για τους επόμενους τρεις μήνες και αφορά περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων και σιδηροδρομικών σταθμών.

Ο συνοριακός σταθμός Πέντετσε, έκλεισε με απόφαση της κυβέρνησης, με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των Ρώσων που εισέρχονται στη χώρα. Επιπλέον δόθηκε εντολή στη συνοριοφυλακή να ενισχύσει τις περιπολίες της στη μεθόριο με τη Ρωσία.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Λετονίας διαβεβαίωσε ότι επί του παρόντος η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών παραμένει υπό έλεγχο. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Λετονίας έχει κηρύξει επίσης κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα σύνορα με τη Λευκορωσία από τον Αύγουστο του 2021, όταν χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα.