Σαμποτάζ «βλέπουν» Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις διαρροές του Nord Stream

Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει η η υπόθεση των διαρροών στον αγωγό Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν λόγο πως πρόκειται για επίθεση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίθεση αυτή προέρχεται από τη Ρωσία. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει φτάσει μέσα σε λίγες ώρες στα 212 ευρώ, με το Κίεβο να «επιτίθεται» στη Ρωσία και να δηλώνει πως η υπόθεση του Nord Stream είναι μια τρομοκρατική ενέργεια της Μόσχας προς την Ευρώπη.

Η Αρχή Ναυτιλίας της Σουηδίας αναφέρει  τρία σημεία διαρροών, το ένα στη σουηδική θαλάσσια οικονομική ζώνη και τα άλλα δύο στη δανέζικη οικονομική ζώνη. «Οι διαρροές βρίσκονται πολύ κοντά, νοτιοανατολικά του δανικού νησιού Μπόρνχολμ», δήλωσε εκπρόσωπός της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Μέσα ενημέρωσης από τη Γερμανία μεταδίδουν πως το Βερολίνο θεωρεί πως πρόκειται για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των δύο αγωγών. Πληροφορίες της DW υποστηρίζουν πως «το ενδεχόμενο πιθανής επίθεσης στο βάθος της θάλασσας δεν είναι κάτι το σύνηθες. Γίνεται μόνο με ειδικές δυνάμεις, με δύτες, ή και υποβρύχιο».

Από την πλευρά της η Πολωνία υποστηρίζει πως οι διαρροές που εντοπίστηκαν από τις δανέζικες αρχές οφείλονται σε ρωσική προβοκάτσια. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση υψηλών διεθνώς πιέσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρσίν Πρσζιντάτς στη Βαρσoβία. «Δυστυχώς ο εξ’ ανατολών γείτονάς μας ακολουθεί συνεχώς πολιτική προκλήσεων», πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέριξεν, βρίσκεται στην πολωνική πόλη Γκολενιόφ, για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Baltic Pap, με την ίδια να επιβεβαιώνει πως «τα σημεία των διαρροών είναι κοντά». Στην ερώτηση που της έγινε, αρχικά, αν πρόκειται για σαμποτάζ, είπε: «Τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα». Στη συνέχεια η ίδια μέσω δηλώσεων της υποστήριξε ότι «είναι πλέον ξεκάθαρη η εκτίμηση των αρχών ότι επρόκειτο για σκόπιμες ενέργειες. Δεν ήταν ατύχημα», συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την πράξη».

Από την πλευρά του το υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος της Δανίας εκτίμα ότι η διαρροή από τους αγωγούς θα συνεχιστεί για «τουλάχιστον μία εβδομάδα», μέχρι να εξαντληθεί το αέριο που διαρρέει από τους υποθαλάσσιους σωλήνες.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δηλώνει πως «είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση», με τη Μόσχα να είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» σχετικά με τις διαρροές. Ο Πεσκόφ δεν απέκλεισε το σαμποτάζ, με τον ίδιο να δηλώνει ότι «καμιά εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί».