Στην τελική ευθεία για τις αποφάσεις της ΕΕ για την ενέργεια - Το ελληνικό μοντέλο στο επίκεντρο

Το ελληνικό μοντέλο της επιβολής πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων σε επίπεδο ΕΕ.

Εξετάζονται τα υπέρ και τα κατά των λύσεων για τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ενέργειας την ερχόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν και στις τιμές εισαγωγής ρώσικου φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην ΕΕ.

Βασικό πλεονέκτημα του πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και ακυρώνει στην πράξη την επίπτωση των τιμών του φυσικού αερίου στο κόστος αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις άλλες πηγές.

Οι μονάδες αυτές θα εισπράττουν τη διοικητικά καθοριζόμενη τιμή – πλαφόν. Η υιοθέτηση του μέτρου θα πρέπει να συνοδεύεται από κατάργηση της φορολόγησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών.

Η Ελλάδα είχε προχωρήσει ήδη από πέρυσι στην ανάκτηση των υπερεσόδων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στη συνέχεια το μοντέλο επεκτάθηκε στο σύνολο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Συζητάται, επίσης, η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή, λύση που περιλαμβάνει και αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών για τη διαφορά της πραγματικής τιμής αγοράς του καυσίμου, από το πλαφόν.

Αν το πλαφόν επιβληθεί στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου, θα πρέπει να διασφαλισθεί η επάρκεια εφοδιασμού.

Η ελληνική κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, με επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Μάρτιο έχει τονίσει την ανάγκη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.