Μήνυμα ΕΕ σε Ερντογάν για επίθεση σε Μητσοτάκη: «Eίναι αρχηγός τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος»

«Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με τη φραστική επίθεση του Τούρκου προέδρου προς το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε τα εξής:

«O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ο αρχηγός μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Όπως έχει επισημάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης.

Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ».

Ερντογάν: «Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης -Δεν θα ξαναμιλήσω μαζί του»

Υπενθυμίζεται ότι σε μια ακραία πρόκληση προχώρησε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι για τον ίδιο «δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης».

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, ο Ερντογάν είπε πως δεν αναγνωρίζει πλέον τον Μητσοτάκη και ότι δεν σκοπεύει να μιλήσει ξανά μαζί του στο μέλλον.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, παρόλο που Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει να μην εμπλακούν άλλες χώρες στα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, ο Μητσοτάκης πήγε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και επέκρινε την Τουρκία, προειδοποιώντας ώστε να μην της δοθούν τα F-16.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά μετά τις τελευταίες του δηλώσεις πρέπει να το αναθεωρήσουμε και αυτό. Ο Μητσοτάκης είχε πει “να μην εμπλέκουμε τρίτους σε αυτή τη δουλειά”, αλλά πήγε και μίλησε με τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν την απόφασή τους για τα F-16 κοιτάζοντας τι θα έλεγε ο Μητσοτάκης», ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι για εκείνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν υπάρχει» πια, μετά το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους αξιωματούχους.

«Δεν υπάρχει πλέον για εμένα. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.