Αποκλεισμός της χαλυβουργίας Azovstal - Γιατί ο Πούτιν ματαίωσε την έφοδο

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέλαβε την Μαριούπολη, με εξαίρεση το μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal, όπου περίπου 2.000 Ουκρανοί μαχητές κρατούν αντίσταση.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε τον αποκλεισμό του εργοστασίου, αλλά ακύρωσε τα σχέδια για έφοδο σε αυτό.

Σύμφωνα με το Reuters ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού φέρεται να ενημέρωσε σήμερα τον Πούτιν ότι:

Η Ρωσία κατέλαβε τη Μαριούπολη. Μάλιστα, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση είναι ήρεμη, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των αμάχων.
Η Ρωσία εκκένωσε περισσότερους από 142.000 αμάχους από τη Μαριούπολη.
1.478 Ουκρανοί μαχητές έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά περισσότεροι από 2.000 Ουκρανοί μαχητές εξακολουθούν να υπερασπίζονται το μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal.
Το εργοστάσιο Azovstal είναι αποκλεισμένο.
Οπως σημειώνει και ο Guardian, κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα και δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από την ουκρανική πλευρά

Ο Πούτιν συνεχάρη τον Σοϊγκού για την επιτυχή επιχείρηση και φέρεται να έωσε εντολή να μην γίνει έφοδος στο εργοστάσιο Azovstal, αλλά ότι πρέπει να αποκλειστεί έτσι ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε «μύγα».

Φέρεται ακόμη, ο Πούτιν, να επανέλαβε ότι εγγυάται για τη ζωή όσων παραδοθούν από το εργοστάσιο Azovstal.

Σημειώνεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να παραδοθούν και οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση.

Στημένο… σόου Σοϊγκού-Πούτιν για να υποχωρήσουν οι Ουκρανοί από το Azovstal;

O ανταποκριτής του Guardian στη Μόσχα, Άντριου Ροθ, σχολιάζει ότι «η συνάντηση Πούτιν – Σοϊγκού φάνηκε να έχει ενορχηστρωθεί προκειμένου να υποχωρήσουν οι Ρώσοι από την επίθεσή τους στη χαλυβουργία, η οποία έχει αναχαιτιστεί από τη λυσσαλέα ουκρανική αντίσταση και τις επιχειρησιακές δυσκολίες στη βιομηχανική περιοχή». Ο Πούτιν χαρακτήρισε «μη πρακτικό» το σχέδιο για έφοδο στο χαλυβουργείο. «Δίνω εντολή να ακυρωθεί».