Μπλίνκεν: Έχουμε στοιχεία ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσημα σήμερα, Τετάρτη 23/3, ότι έχει διαπιστώσει πως μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκ. Η επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ έρχεται αφότου ο Μπλίνκεν, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν δήλωσαν όλοι ότι κατά την προσωπική τους άποψη ότι έγιναν εγκλήματα πολέμου.

«Σήμερα, μπορώ να ανακοινώσω ότι, με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες έως στιγμής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι μέλη των ρωσικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν. «Η αξιολόγησή μας βασίζεται σε μια προσεκτική εξέταση των διαθέσιμων πληροφοριών από δημόσιες πηγές και πηγές πληροφοριών», προσέθεσε.

«Όπως με κάθε φερόμενο έγκλημα, ένα δικαστήριο με δικαιοδοσία για το έγκλημα είναι τελικά υπεύθυνο για τον προσδιορισμό της ποινικής ενοχής σε συγκεκριμένες περιπτώσεις», συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί αναφορές για εγκλήματα πολέμου και θα μοιράζεται τις πληροφορίες που συλλέγουμε με συμμάχους, εταίρους και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, ανάλογα με την περίπτωση. Δεσμευόμαστε να επιδιώκουμε τη λογοδοσία χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών διώξεων», επεσήμανε ο Άντονι Μπλίνκεν.