Νύχτα κόλασης στο Κίεβο: Βομβαρδισμοί και πλήγματα σε κομβικά σημεία - Οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα (Βίντεο)

Κορύφωση της ρωσικής επιθετικότητας, λίγες ώρες πριν την έναρξη του δεύτερου κύκλου των διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας στο Μπρεστ της Λευκορωσίας.

Νύχτα κόλασης στο Κίεβο με συνεχείς βομβαρδισμούς και απανωτές εκρήξεις.

Τέσσερις φορές βομβαρδίστηκε η πρωτεύουσα της Ουκρανίας λίγο πριν τις 2:00 τη νύχτα, ενώ λίγη ώρα πριν είχε ηχήσει ξανά ο αεροπορικός συναγερμός.

Τόσο το κέντρο, όπως  και κομβικά σημεία της πόλης, όπως ο σταθμός του μετρό «Druzhby Narodiv», συνταράσσουν από τις εκρήξεις, ενώ οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν στα καταφύγια.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Παράλληλα υπήρχαν προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές τόσο στο Κιέβο και την Περιφέρεια Κιέβου, όσο και στις πόλεις Μικολάιφ, Λβιβ, Ζίτομιρ, Ιβάνο-Φρανκίβσκ, Τσερνίχιβ, Poltavahlaszhnyaiport και Ζακ, όπως και στις Περιφέρειες του Τσερνίχιβ, του Βολίν, του Τσερκάσι και του Κιρόβοχραντ.

Χτυπήθηκε αγωγός τηλεθέρμανσης στο Κίεβο

Οι Ρώσοι έπληξαν αγωγό τηλεθέρμανσης στην πόλη του Κιέβου, ενώ οι Ουκρανοί κατέρριψαν ρωσικό πύραυλο που είχε στόχο το υπουργείο Άμυνας, μετέδωσαν οι ανταποκριτές.

Η ισχυρή έκρηξη κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου οφείλεται σε ρωσικό αεροπορικό πλήγμα, ενώ πλήθος κόσμου -ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα- έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο, αναφέρει σε ανακοίνωση η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας (Ukrzaliznytsya).

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικού σταθμού υπέστησαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν για την ώρα πληροφορίες για θύματα. Τα δρομολόγια των τρένων δεν έχουν διακοπεί.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Χεραστσένκο, αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι από την «πυραυλική επίθεση» κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στο δίκτυο παροχής θέρμανσης, εν μέσω του ψύχους που επικρατεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η ισχυρή έκρηξη κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου ενδέχεται να έχει διακόψει την παροχή κεντρικής θέρμανσης σε περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας, εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η οβίδα έπεσε κοντά στο ξενοδοχείο «Ibis» και, σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα. Ο δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει τις αναφορές ότι η Χερσώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μη συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνον άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

Σύμφωνα με την «Telegraph», πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πόλη που καταλαμβάνουν οι Ρώσοι.

 

Live: