Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ - Το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου και η αντίδραση της Ευρώπης

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό το βράδυ της Δευτέρας,  αναγνώρισε την ανεξαρτησία των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

«Το βρίσκω αναγκαίο να πάρω μια απόφαση που έπρεπε να είχα πάρει παλιότερα, να αναγνωρίσω αμέσως την ανεξαρτησία των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας», ανέφερε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε μία αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα τη διάλυση της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης και τη δημιουργία του ουκρανικού κράτους, λέγοντας ότι ο Λένιν παρέδωσε το Ντονμπάς, δηλαδή το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ, στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι «η Ρωσία δημιούργησε την Ουκρανία».

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο κ. Πούτιν τόνισε «την προσπάθεια της Ουκρανίας να κλέψει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία» και μίλησε για νεοναζιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε στην Ουκρανία, με «πολλές επιθέσεις κατά της Ρωσίας» και «να αντιγράφουν ξένα μοντέλα, που δεν έχουν καμία σχέση με τους ίδιους».

Ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τα επεισόδια στην εξέγερση του 2014, στο Μάινταν, λέγοντας πως «οι διαδηλωτές είχαν την κρυφή υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας. Οι δυνάμεις αυτές έσπρωξαν την Ουκρανία σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Η Ουκρανία είναι μία χώρα διχασμένη. Το 2020, 60.000 επιστήμονες εγκατέλειψαν την Ουκρανία. Δεν έχουν λεφτά για να διαβιώσουν. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των προβλημάτων που κληρονόμησαν από τη σοβιετική εποχή. Χάθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η Ουκρανία έχει χάσει το επιστημονικό και ερευνητικό της προσωπικό.

Είναι μία χώρα υπό κατάρρευση και πράκτορες των ΗΠΑ ελέγχουν την υπηρεσία πρόληψης της διαφθοράς στην Ουκρανία. Εισαγάγουν νομοθεσίες που προκαλούν διακρίσεις κατά των Ρώσων και έχουν καταργήσει τη ρωσική γλώσσα στα σχολεία. Έχουμε ντοκουμέντα που τα αποδεικνύουν όλα αυτά. Η σημερινή ηγεσία στην Ουκρανία, δεν ανταποκρίνονται στις επιταγές του ουκρανικού λαού.

Πρόσφατα ακούσαμε και δηλώσεις από το Κίεβο, ότι θέλει να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα. Διαθέτει τέτοια τεχνογνωσία, με μεγάλη προϊστορία στον συγκεκριμένο τομέα και θα απειλεί τη Ρωσία, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχει την υποστήριξη από άλλες χώρες. Και έτσι η Ευρώπη θα βρεθεί σε κατάσταση αποσταθεροποίησης. Δυτικοί έχουν μεταφέρει οπλισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμβούλους στην Ουκρανία. Όλες αυτές οι κινήσεις, στοχεύουν στη Ρωσία. Και το ΝΑΤΟ έχει κάνει γυμνάσια και θέλει να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, για να κατασκοπεύουν από εκεί το έδαφος της Ρωσίας. Η Ουκρανία επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ΗΠΑ θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις στην Κριμαία, αλλά ο λαός της Κριμαίας, με το δημοψήφισμα του 2014, δεν το επέτρεψε.

Βάσει των διεθνών συνθηκών, απαγορεύεται η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος. Όπως οι δυτικοί έφεραν στρατιώτες, ως συμβούλους. Το διεθνές δίκαιο λέει ότι μία χώρα δεν μπορεί να στηρίζει την ασφάλειά της εναντίον της ασφάλειας μίας άλλης χώρας.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ για να δημιουργήσουν πολιτικές εναντίον της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ έχει διαμηνύσει στην Ουκρανία ότι μπορεί να ενταχθεί, αν προσαρμοστεί στιος διατάξεις του και αν αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Παρόλες τις διαβεβαιώσεις που μας έδωσαν, άρχισαν να λένε ότι οι κεντρικές και ανατολικές χώρες θα μπορέσουν να μπουν στο ΝΑΤΟ και θα τις απαλλάξουν από τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και τη Σοβιετική Ένωση. Η Ρωσία εκπλήρωσε όλες τις δεσμεύσεις της, αποσύροντας τα στρατεύματα από την Ανατολική Γερμανία.

Ρώτησα τον Κλίντον γιατί θέλουν την επέκταση προς ανατολάς και μου είπε ότι δεν θέλουν να βλέπουν μία τόσο μεγάλη χώρα στην περιοχή. Έχουν βάλει τόσες ανατολικές χώρες στο ΝΑΤΟ, αποδεικνύοντας πως οι δυτικοί δεν ακολουθούν τις δεσμεύσεις τους. Ακόμη και στη Ρουμανία, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε επιθετικούς πυραύλους Τόμαχοκ. Το ΝΑΤΟ συνεχώς επεκτείνεται. Τα όπλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άμεση επίθεση κατά της χώρας μας. Υπάρχει ευθεία απειλή επίθεσης κατά της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ έχει δείξει ως κύριο εχθρό της συμμαχίας τη Ρωσία.

Πολλοί Ουκρανοί δεν θέλουν να βλέπουν στρατιωτικά αεροσκάφη και κατασκοπευτικά όπλα κατά της Ρωσίας. Το Πεντάγωνο έχει αρχίσει να αναπτύσσει μία σειρά από πυραύλους, που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Ρωσία ακόμη και στο βάθος της ρωσικής ενδοχώρας, πέρα από τα Ουράλια. Και όπως έχει γίνει στο παρελθόν, θα μπορούσαν να μεταφέρουν οπλικά συστήματα κοντά στα σύνορά μας.

Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ. Ζητάμε γραπτές εγγυήσεις γι’ αυτό από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Και φυσικά προσπάθησαν να φέρουν τη συζήτηση σε άλλα θέματα. Προτείναμε και τη μη εγκατάσταση και ανάπτυξη επιθετικών όπλων στα σύνορά μας. Και τα έχουμε γράψει και στην ιδρυτική συμφωνία του ΝΑΤΟ. Μας απειλούν με κυρώσεις, αλλά δεν έχουν δει πόσο ισχυρή και σύγχρονη έχει γίνει η χώρα μας. Μπορεί να μας βάλουν κυρώσεις, χωρίς καμία τυπική δικαιολογία και να πλήξουν την εθνική μας ακεραιότητα και συμφέροντα, αλλά δεν θα καταφέρουν κάτι.

Όσον για την κατάσταση στο Ντονμπάς, το Κίεβο δείχνει συνέχεια ότι δεν θέλει να εφαρμόσει τις συμφωνίες. Θέλει να κάνει έναν πόλεμο με πολλά θύματα, όμως θα τους θυμίσω πώς κατέληξε η τελευταία σύγκρουση.

Θεωρώ απαραίτητο να προβώ σε μία απόφαση που θα ΄έπρεπε να έχω λάβει εδώ και πολύ καιρό, να αναγνωρίσω την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και βέβαια να υπογράψουμε Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας με τις δύο περιοχές».

Δείτε το διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας:

Φον ντερ Λάιεν για διάγγελμα Πούτιν: Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου – Θα αντιδράσουμε

Με σοβαρές κυρώσεις απειλεί η ΕΕ τη Ρωσία μετά το σημερινό διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά το οποίο ανακοίνωσε την αναγνώριση της αυτονομίας περιοχών της Ουκρανίας και συγκεκριμένα του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

«Κατάφωρη παραβίαση του δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ» αποτελεί η αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει τα εξής: «Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία».

Έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά η ΕΕ

H ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τη διεθνή έννομη τάξη και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας (Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ).

«Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν οι κυρώσεις που είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, εξήγησε ο Μπορέλ.

«Βεβαιότατα, αν γίνει προσάρτηση των περιοχών αυτών θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι περιοχές αυτές αναγνωριστούν από τη Μόσχα θα βάλω στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ τις κυρώσεις που έχουμε ετοιμάσει», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία των «27». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις οι οποίες θα είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που θα επιβληθούν στη Ρωσία.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου τους στο σημερινό Συμβούλιο, επιβεβαίωσαν την ενότητά τους και την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία. «Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι και δική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ. Ανέφερε, επίσης, ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία συμβουλευτικής αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Τέλος, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένουν σε λειτουργία.