Μήνυμα Στ. Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: «Την παροτρύνουμε να σέβεται θεμελιώδεις ελευθερίες»

Να αποφυλακίσει άμεσα τον εκδότη Οσμάν Καβαλά, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες εναντίον του ως ψευδείς, καλεί την Άγκυρα  με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ να καλέσει για διαμαρτυρία τους πρέσβεις 10 χωρών, που με κοινή ανακοίνωσή τους ζητούσαν να αποφυλακιστεί

Η ενόχληση των ΗΠΑ εκφράζεται μέσω γραπτής ανακοίνωσης εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρμτμεντ, η οποία σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ, αναφέρει τα εξής:

«Ως γενική θέση δεν συζητάμε ρουτίνας διπλωματικές δεσμεύσεις. Ωστόσο η θέση μας σε αυτά τα θέματα ήταν σαφής: οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν και πάλι την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον Οσμάν Καβάλα.

Οι αληθοφανείς πλην όμως ψευδείς κατηγορίες εναντίον του Καβάλα, η συνεχιζόμενη κράτησή του και οι συνεχείς καθυστερήσεις στο τέλος της δίκης του, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης υποθέσεων εναντίον του, υπονομεύουν τον σεβασμό του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να φέρει αυτήν την υπόθεση σε γρήγορη και δίκαιη επίλυση».

Η σύλληψη του Οσμάν Καβαλά

Ο 63χρονος Καβαλά, πλούσιος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 με διάφορες κατηγορίες, σχετιζόμενες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. O ίδιος παραμένει προφυλακισμένος εδώ και πάνω από τρία χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί.

Ο Καβαλά αρνείται όλες τις κατηγορίες αλλά δεν έχει ακόμη αποφυλακιστεί, παρά την καταδίκη της Άγκυρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Δεκέμβριο του 2019.