Ιάσων Ζήσης, ο Έλληνας που παρέμεινε στο Μινσκ: Video με τη μαρτυρία του

Ιάσων Ζήσης, ονομάζεται ο Έλληνας επιβάτης της πτήσης θρίλερ Αθήνας – Βίλνιους η οποία έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, ύστερα από κρατική αεροπειρατεία και εντολή της κυβέρνησης της Λευκορωσίας προκειμένου να συλληφθεί ένας εκ των επιβαινόντων, ο αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς, 26 ετών, μαζί με την 23χρονη σύντροφό του Σοφία Σαπέγκα.

Ρόμαν Προτασέβιτς: «Τον εξανάγκασαν να δηλώσει ένοχος», δήλωσε ο πατέρας του [vid] - Prisma Radio

Σύμφωνα με το iefimerida.gr και όπως έγινε γνωστό χθες κάποιοι από τους επιβαίνοντες της πτήσης θρίλερ δεν επιβιβάστηκαν εκ νέου στο αεροπλάνο για να μεταβούν στον τελικό προορισμό τους το Βίλνιους στη Λιθουανία, αλλά έμειναν εν τέλει στο Μινσκ, καθώς τους εξυπηρετούσε και ήταν κάτι που οι ίδιοι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, αιτήθηκαν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, μάλιστα, χθες έκανε λόγο για παρουσία πρακτόρων της KGB στο αεροπλάνο συνδέοντάς το με το γεγονός ότι κάποιοι από τους επιβάτες, παρέμειναν στο Μινσκ.

Η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας Belarus 1 προσπάθησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς, κάνοντας λόγο για «άρρωστες φαντασιώσεις και εφευρέσεις», παρουσιάζοντας τις συνεντεύξεις των τριών ατόμων που τελικά έμειναν στον Μινσκ.

Ποιος είναι ο Έλληνας που κατέβηκε από το αεροπλάνο μαζί με τον Προτάσεβιτς στο Μινσκ | mononews

Πρόκειται για την Aleksandra Stabredova, τον Σεργκέι Κουλάκοφ και τον Έλληνα Ιάσονα Ζήση.

Οι δύο πρώτοι στις συνεντεύξεις τους υποστήριξαν ότι παρακάλεσαν τους ανθρώπους του αεροδρομίου να τους επιτρέψουν να παραμείνουν στο Μινσκ και να μην επιστρέψουν στο Βίλνιους, αφού έτσι και αλλιώς ο τελικός προορισμός τους ήταν το Μινσκ και ότι μετά την καθυστέρηση λόγω της αναγκαστικής προσγείωσης στο Μινσκ, και να γυρνούσαν στο Βίλνιους θα έχαναν την πτήση, έτσι κι αλλιώς είχαν κλείσει για να μεταβούν στο Μινσκ.

Όπως ενημερώθηκαν αρχικά, τους είπαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον να γίνει,  αλλά εν τέλει το αίτημά τους έγινε δεκτό και έτσι παρέμειναν στην Λευκορωσία.

Αεροπειρατεία στη Λευκορωσία: Ιάσων Ζήσης - Αυτός είναι ο Έλληνας... | Ελλάδα Ειδήσεις

Τι ακριβώς είπε ο Έλληνας επιβάτης για την εμπειρία του στην πτήση – θρίλερ

Στο τέλος του παρακάτω Video και ακριβώς στο Dur: 00:02:43, εμφανίζεται και ο Έλληνας επιβάτης, ο οποίος τελικά αποβιβάστηκε στο Μινσκ, και μιλώντας στο κρατικό κανάλι της Λευκορωσίας στα αγγλικά, με την σύζυγό του στο πλευρό του ως μεταφράστρια, δήλωσε:

«Πετούσα για το Βίλνιους από όπου θα είχα μια δεύτερη πτήση για το Μινσκ. Για να συναντήσω τη γυναίκα μου. Όμως 15 λεπτά πριν από την προσγείωση, μας ενημέρωσαν πως υπάρχει ένα θέμα ασφαλείας και ότι θα προσγειωθούμε στο Μινσκ».

https://www.kathimerini.gr/wp-content/uploads/2021/05/zisis100.jpg

«Είδα τον Ρομάν Προτασέβιτς, αλλά δεν γνώριζα ποιος είναι ή τι είναι»

«Τον είδα αλλά δεν γνώριζα ποιος είναι ή τι είναι», είπε μιλώντας στον συντάκτη Γιάννη Παπαδόπουλο, στο kathimerini.gr για τον Λευκορώσο αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρόμαν Προτασέβιτς, ο Ιάσων Ζήσης, ο Έλληνας επιβάτης στην πτήση της Ryanair, ο οποίος παρέμεινε στο Μινσκ της Λευκορωσίας μετά την αναγκαστική αλλαγή πορείας του αεροπλάνου και δεν συνέχισε μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες για το Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο κ. Ζήσης εξήγησε, ότι είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδος, καθώς τα τελευταία 4,5 χρόνια διαμένει στην Πάτρα και είναι μηχανικός στον τομέα των υπολογιστικών μαθηματικών.

Η σύζυγός του είναι Λευκορωσίδα και ζει μόνιμα στην πατρίδα της, οπότε σε μία από τις επισκέψεις του, έτυχε να είναι συνεπιβάτης στην πτήση – θρίλερ την Κυριακή 23 Μαΐου 2021.