Σφοδρή επίθεση Ερντογάν κατά Μπάιντεν: «Έχεις βαμμένα τα χέρια σου με αίμα»

Πυρά εξαπέλυσε κατά του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,με αφορμή την έγκριση που έδωσε η Ουάσινγκτον στην πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας στο Ισραήλ, παρά τις αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως μετέδωσε το AFP, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο Μπάιντεν έχει «ματωμένα χέρια» καθώς υποστηρίζει το Ισραήλ. «Γράφετε ιστορία με τα ματωμένα σας χέρια, εγκρίνοντας την πώληση όπλων, υποστηρίζετε την καταπίεση της Γάζας».

Πιο αναλυτικά, ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του ανέφερε ότι «σήμερα είδαμε την υπογραφή του Μπάιντεν σε μια σοβαρή συμφωνία για παροχή όπλων στο Ισραήλ. (…) Κύριε Μπάιντεν πήρες το μέρος των Αρμενίων στην αποκαλούμενη “Γενοκτονία”. Τώρα δυστυχώς γράφεις ιστορία με τα αιματοβαμμένα χέρια σου σε αυτό το ατύχημα, στην επίθεση κατά της Γάζας, (…) που έκανε μάρτυρες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες».

«Το καθήκον μας είναι να στηρίζουμε τους κατατρεγμένους και να φροντίζουμε για τα δικαιώματά τους. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, προκάλεσε περισσότερο πόνο στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά το Ισραήλ «κράτος – τρομοκράτη», και έκανε αναφορά στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών – επί προεδρίας Τραμπ- να αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα της χώρας την Ιερουσαλήμ. «Η επιθετικότητα του Ισραήλ και οι αιματοχυσίες, που είναι τώρα συνήθεια, καθώς επαναλαμβάνονται σε κάθε Ραμαζάνι, μας δηλητηρίασαν όλους».

Επισημαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στην έγκριση από την κυβέρνηση του Μπάιντεν της πιθανής πώλησης κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ. Κοινοβουλευτικές πηγές που επικαλείται το Reuters, ανέφεραν ότι δεν αναμένεται το Κογκρέσο να αντιταχθεί στη συμφωνία, παρά τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.