Εκατοντάδες οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα-Αυξάνονται οι εκκλήσεις για εκεχειρία

Σε αχανές πεδίο μάχης και αιματοχυσίας έχει μετατραπεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Λωρίδα της Γάζας, καθώς σε τουλάχιστον 200 ανέρχονται οι νεκροί από τους αιματηρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής παράταξης Χαμάς, τη στιγμή που πληθαίνουν οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός με τελευταίες τη Γαλλία και την Αίγυπτο να ζητούν τη λήξη των εχθροπραξιών.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία σφυροκόπησε τα ξημερώματα της Δευτέρας τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης και ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια.

Στο στόχαστρο μάλιστα του Ισραήλ βρίσκονται τα υπόγεια τούνελ της Χαμάς, μήκους 15 χιλιομέτρων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αναφέρουν ότι βομβάρδισαν το «μετρό» της Χαμάς με την εφημερίδα «Times of Israel» να επισημαίνει ότι χτυπήθηκε τη νύχτα η γραμμή «C».

«Ως μέρος της επίθεσης, περίπου 35 τρομοκρατικοί στόχοι της Χαμάς δέχτηκαν επίθεση μέσα σε 20 λεπτά», αναφέρει η επίμαχη δήλωση του ισραηλινού στρατού. Στην επίθεση συμμετείχαν 54 μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία εκτόξευσαν περίπου 110 πυρομαχικά ακριβείας, χτυπώντας υπόγεια σήραγγα, μήκους 15 χιλιομέτρων.

gaza__16_

Διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Επισημαίνεται ότι την ικανοποίησή του για τη στάση και τις προσπάθειες της Αιγύπτου στην αποκλιμάκωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής κρίσης εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Παρίσι με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι. Όπως αναφέρει η αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της, οι δύο ηγέτες εξέτασαν τρόπους για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας εν μέσω των πρόσφατων εξελίξεων.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου τόνισε στον Γάλλο ομόλογό του τη σταθερή του θέση σχετικά με την επείγουσα ανάγκη της παύσης της βίας στην Παλαιστίνη, καθώς η ισραηλινή επιθετικότητα εναντίον της Γάζας επεκτείνεται για όγδοη ημέρα, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα εξεύρεσης δίκαιης και ολοκληρωμένης λύσης που θα εγγυάται τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα.

gaza__21_

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Άντονι Μπλίνκεν, «τρόπους για τη μείωση των εντάσεων και την ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών ώστε να σταματήσουν οι πράξεις βίας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο WAM σήμερα.

Ο σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν είπε ότι τα ΗΑΕ «στηρίζουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του απεσταλμένου τους στη Μέση Ανατολή, του Χαντι Αμρ» για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, τη μείωση της έντασης και τον τερματισμό της βίας, ανέφερε το πρακτορείο.

gaza__18_

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του αλλά και με αξιωματούχους της αιγυπτιακής κυβέρνησης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διενεργούν ήσυχες, εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, οι οποίες θα συνεχιστούν», έγραψε ο Σάλιβαν σε ανάρτησή του στο Twitter.