Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν-Συμφώνησαν να «τα πουν» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο ο κ. Μπάιντεν, τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Ιανουάριο.

Στη σχετική ενημέρωση αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέροντας το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των μεταξύ τους διαφωνιών. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα διμερών και περιφερειακών θεμάτων».

Σύμφωνα με, ανεπιβεβαίωτες μέχρι αυτή την ώρα, πληροφορίες, θα υπάρξει επικοινωνία επίσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και του προεδρικού συμβούλου Ιμπραχίμ με τον Σύμβουλο Εθνικης Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Όλα αυτά, εφόσον επιβεβαιωθούν, θα γίνουν την παραμονή της αναμενόμενης αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν.

Επισημαίνεται ότι ,όπως έγινε γνωστό, η αρχηγός του δεξιού Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ απέστειλε επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, στην οποία, μεταξύ των άλλων, σημειώνει: «Μην θυσιάζετε τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας χάριν των συμφερόντων των διαφόρων λόμπι. Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές απόψεων μεταξύ της τωρινής αμερικανικής διοίκηση και της τωρινής τουρκικής ηγεσίας. Αλλά ας μην ξεχνούμε ότι οι διοικήσεις είναι μεταβατικές. Σε τελική ανάλυση οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και η φιλία των λαών της Τουρκίας και των ΗΠΑ είναι διαχρονική».