Ρωσία: Περισσότερες από 180 συλλήψεις στις διαδηλώσεις υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι

 

Τουλάχιστον 182 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα σε όλη τη Ρωσία, στο περιθώριο των διαδηλώσεων με αίτημα την αποφυλάκιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, η οποία παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Ρωσία, έγιναν συλλήψεις σε τουλάχιστον 40 πόλεις, προς το παρόν, λόγω της διαφοράς ώρας, κυρίως στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή. Οι διαδηλώσεις, για τις οποίες δεν έχουν δώσει άδεια οι αρχές, είναι προγραμματισμένες για τις 19.00 τοπική ώρα.

Κάποιες από τις συλλήψεις έγιναν προτού να ξεκινήσουν οι διαδηλώσεις, άλλες κατά τη διάρκειά τους. Πραγματοποιήθηκαν επίσης έρευνες σε γραφεία που συνδέονται με την οργάνωση του Ναβάλνι.

Στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη οι κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 18.00, ώρα Ελλάδας. Κατά μήκος πολλών κεντρικών αρτηριών της πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί αστυνομικοί και φορτηγάκια της αστυνομίας. Η Κόκκινη Πλατεία και μια γειτονική πλατεία, όπου έχουν δώσει «ραντεβού» οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, έχουν αποκλειστεί.

Στο Βλαδιβοστόκ, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν ειρηνική πορεία, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους» και «Όχι στον πόλεμο, στην καταστολή και τα βασανιστήρια», σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στη Σιβηρία, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις πόλεις Ιρκούτσκ και Νοβοσιμπίρσκ, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο Taiga.info. «Ο Ναβάλνι πρέπει να ζήσει!», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι στο Νοβοσιμπίρσκ, όπως ακούγεται σε ένα βίντεο που ανάρτησε ο ιστότοπος αυτός.

Η Χέλγκα Πιραγκόβα, μια δημοτική σύμβουλος που στηρίζει τον Ναβάλνι στο Νοβοσιμπίρσκ είπε ότι προς το παρόν η κινητοποίηση στην πόλη αυτή διεξάγεται «ειρηνικά, χωρίς συλλήψεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ