Με κανονιοβολισμούς & συγκίνηση το Η.Β. αποχαιρετά τον Πρίγκιπα Φίλιππο (Εικόνες & Video)

Με 41 κανονιοβολισμούς, έναν ανά λεπτό, από τις 12:00 το μεσημέρι ακριβώς  τοπική ώρα, (14:00 σε ώρα  Ελλάδας) και συμβολικά από τα ίδια ακριβώς κανόνια, που χρησιμοποιήθηκαν τιμής ένεκεν την ημέρα του γάμου του, με την Ελισάβετ, καθώς και την ημέρα της ενθρόνισής της, το Ηνωμένο Βασίλειο απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον πρίγκιπα Φίλιππο, την επομένη της ανακοίνωσης του θανάτου, του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία μετά από 74 χρόνια κοινής συζυγικής ζωής, έχασε το στήριγμά της.

On Saturday, 10th April at 1200, a Death Gun Salute will be fired to mark the death of His Royal Highness The Prince…

Δημοσιεύτηκε από British Monarchy στις Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021

Η απόδοση στρατιωτικών τιμών στον εκλιπόντα Πρίγκιπα Φίλιππο:

Από την στιγμή της ανακοίνωσης του θανάτου του Phill The Greek, όπως ήταν πάντα ο εκλιπών πρίγκηπας για τους Βρετανούς, το πρόγραμμα μεταδίδει συνεχώς αφιερώματα και συζητήσεις για εκείνον, ενώ συγκινητικό είναι πως όλοι οι παρουσιαστές, ομιλητές, δημοσιογράφοι και ανταποκριτές από όλες τις χώρες της Κοινοπολιτείας, εμφανίζονται ντυμένοι στα μαύρα, συχνά χωρίς ούτε το ελάχιστο κόσμημα σε ένδειξη πένθους και συμπαράστασης στην Βασίλισσα, την βασιλική οικογένεια, την χώρα και την ιστορία της.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα προσάρμοσαν συνολικά τα προγράμματά τους και τα παιδιά του εκλιπόντος πρίγκιπα μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους από εκείνον, σε ένα βιντεοσκοπημένο πρόγραμμα που μεταδόθηκε από το BBC.

“Αν έλεγες κάτι διφορούμενο, σου έλεγε: ‘αποφάσισε εσύ'”, διηγήθηκε ο πρωτότοκος γιος του και διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Κάρολος.

Οι σημαίες στο Μπάκιγχαμ και σε όλα τα βασιλικά ανάκτορα της χώρας, όπως και στις Βρετανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο κυματίζουν μεσίστιες και θα παραμείνουν έτσι σε ένδειξη πένθους για όλο το οκταήμερο εθνικού πένθους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με κανονιοβολισμούς θα κατευοδώσουν τιμητικά σήμερα Σάββατο, τον Δούκα του Εδιμβούργου και όλα τα πλοία της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας, συντονισμένα, όπου και αν βρίσκονται στα λιμάνια και τις θάλασσες της υφηλίου.

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος σε ηλικία 99 ετών

Δύο μήνες προτού κλείσει 100 χρόνια ζωής, ο Δούκας του Εδιμβούργου έσβησε “γαλήνια” στον πύργο του Ουίνδσορ, στο δυτικό Λονδίνο, χθες Παρασκευή το πρωί.

Η βασίλισσα εξέφρασε τη “βαθειά της θλίψη” που έχασε αυτόν που ήταν ο σύζυγός της για περισσότερο από 70 χρόνια και αποτελούσε με τον ισχυρό του χαρακτήρα μια οικία προσωπικότητα για γενιές πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου και περίπου 15 χωρών των οποίων η Ελισάβετ είναι αρχηγός κράτους.

Στο Video όσα είπαν ο ένας για τον άλλον στην χρυσή επέτειο των 50 γάμου το 1997:

Στο Λονδίνο, το Μπέλφαστ, το Εδιμβούργο, το Γιβραλτάρ και από πλοία του Βασιλικού Ναυτικού στη θάλασσα κανονιοβολισμοί θα ριφθούν στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) για να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτόν που έγινε ο πατριάρχης της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Ενός λεπτού σιγή, θα τηρηθεί επίσης πριν από τους αγώνες ποδοσφαίρου της Premier League.

Από χθες το βράδυ οι καμπάνες του Αβαείο του Ουέστμινστερ, όπου τελέστηκε ο γάμος του με την Ελισάβετ το 1947, χτύπησαν 99 φορές, όσα και τα χρόνια του, μία ανά 60 δευτερόλεπτα, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στον 99χρονο πρίγκιπα, που αφιέρωσε τη ζωή του στην χώρα, με υψηλή αίσθηση καθήκοντος και υπηρετώντας την ενεργά επί 64 χρόνια.

Φωτογραφία του, μόνου ή συνοδεία της συζύγου του, βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο των εφημερίδων σήμερα μαζί με τη χρονολογία γέννησης και θανάτου του: 1921-2021. Η ταμπλόιντ Daily Mail δημοσιεύει δε, ειδικό συλλεκτικό αφιέρωμα 144 σελίδων.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-04/prince-philipp-flowers.jpg.webp?itok=5ZR_IFxr

Πολλές εφημερίδες αναφέρονται στην μακροβιότητα του ζευγαριού αυτού και στο ότι ο Φίλιππος ήταν “το ακλόνητο στήριγμα” της βασίλισσας, σύμφωνα με τους Times και τον Guardian, ή ακόμη “ο βράχος της”, σύμφωνα με την Daily Star.

Σύμφωνα με την τελευταία, ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν επίσης αυτός που “έκανε την Λίλιμπετ να γελάει”. Ήταν το νεανικό της όνομα και εκείνο, με το οποίο δεν έπαψε ποτέ να αποκαλεί χαϊδευτικά την βασίλισσα ο σύζυγός της.

Operation Forth Bridge: Ο Πρίγκιπας Φίλιππος είχε σχεδιάσει την κηδεία του ... | People & Style Ειδήσεις

Μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατός του, χιλιάδες συλλυπητήρια μηνύματα έφτασαν από όλον τον κόσμο ενώ πολίτες έσπευσαν στον πύργο του Ουίνδσορ ή στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ, την επίσημη κατοικία της βασίλισσας στο Λονδίνο, για να αποθέσουν λουλούδια και συλλυπητήρια μηνύματα αγάπης για τον εκλιπόντα και όλη τη βασιλική οικογένεια.

Ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, υπογραμμίζουν κάποιοι, σε μια στιγμή που η χώρα αναζητεί νέα ταυτότητα μετά το Brexit.

Thank you, Sir! RIP ?

Δημοσιεύτηκε από British Monarchy στις Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021

“Εκπροσωπούσε τη σταθερότητα. Είμαι ηλικιωμένη και εκείνος υπήρχε πάντα από τότε που γεννήθηκα”, είπε στο AFP η Κριστίν Πλέιλ, μια 75χρονη Αγγλίδα, στο Ουίνδσορ. “Πιστεύω ότι θα είναι μια μεγάλη απώλεια, ήταν ένας τόσο πιστός σύζυγος στη βασίλισσα. Ήταν πάντα εκεί, ένα βήμα πίσω της, υποστηρίζοντάς την”.

Στο πλευρό της Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Φίλιππος εκπλήρωσε χιλιάδες δημόσιες υποχρεώσεις ως την παραίτησή του από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2017. Η βασίλισσα εξήρε την αφοσίωσή του, ομολογώντας δημοσίως πως ήταν “η δύναμη” και “το στήριγμά” της.

Τι θα κάνει η βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον θάνατο του Φίλιππου; Τα σενάρια για παραίτηση από το θρόνο

«Δεν θα τελεστεί κρατική κηδεία με πλήρεις τιμές»

Η Ελισάβετ, η οποία θα γίνει 95 ετών στις 21 Απριλίου, θα πρέπει εφεξής να αντιμετωπίζει μόνη τις κρίσεις που συγκλονίζουν την βρετανική βασιλική οικογένεια, όπως η πρόσφατη κριτική που άσκησαν ο εγγονός της Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν.

Αυτοί κατηγόρησαν για έλλειψη υποστήριξης προς την Μέγκαν, παρά τις σκέψεις αυτοκτονίας που είχε. Η πρώην ηθοποιός και ο σύζυγός της δήλωσαν επίσης ότι ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας, το οποίο δεν κατονόμασαν, αλλά διευκρίνισαν ότι δεν επρόκειτο ούτε για τη βασίλισσα ούτε για τον σύζυγό της, είχε διερωτηθεί για το χρώμα του δέρματος που θα είχε ο γιος τους Άρτσι πριν από τη γέννησή του.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν το ζευγάρι, το οποίο έχει αποσυρθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα, θα παραστεί στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

Το College of Arms, η βασιλική εταιρεία που εμπλέκεται στην τήρηση του βασιλικού πρωτοκόλλου, ανακοίνωσε ότι για τον εκλιπόντα πρίγκιπα Φίλιππο δεν θα τελεστεί κρατική κηδεία και δεν θα οργανωθεί λαϊκό προσκύνημα λόγω των περιορισμών κατά της COVID-19.

“Η σορός της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας θα μεταφερθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ ενόψει της κηδείας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Αυτό συμβαδίζει με την παράδοση και τις επιθυμίες του εκλιπόντα”, αναφέρει το College of Arms σε ανακοίνωσή του.

Το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε χθες ότι η βασίλισσα “εξετάζει” η ίδια τις ρυθμίσεις για την κηδεία του συζύγου της.

Την περίοδο αυτή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο κόσμος εκλήθη να μην μεταβεί κοντά στις βασιλικές κατοικίες για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, αλλά μάλλον να κάνει μια δωρεά στη μνήμη του Φιλίππου σε κάποια οργάνωση.

Επίσης έχει ανοιχτεί σελίδα συλλυπητηρίων στο internet, για όλο τον κόσμο, από κάθε γωνιά της Γης, που θα ήθελε ίσως να μοιραστεί κάποιο μήνυμα για την απώλεια του Πρίγκιπα Φιλίππου.

An Online Book of Condolence is now available on the Royal website for those who wish to send a personal message of…

Δημοσιεύτηκε από British Monarchy στις Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021

Ο Φίλιππος, γεννηθείς στις 10 Ιουνίου του 1921 στο παλάτι του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, πάνω στο τραπέζι της κουζίνας, 6ος τότε στη διαδοχή του ελληνικού θρόνου και  με τους τίτλους του πρίγκιπα της Ελλάδος και της Δανίας, αλλά σε εξαιρετικά κρίσιμους και  ταραγμένους ιστορικά καιρούς, έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικίας 1,5 έτους, φυγαδευμένος κατ΄ ουσίαν, μέσα σε ένα καφάσι από πορτοκάλια, μια ιστορία, που όλοι γενεές επί γενεών,  αφηγούνται στην Μεγάλη Βρετανία.

Η χρυσή και παράξενη μοίρα  του όμως, του έφερε μαζί με τις δυσκολίες και τα δώρα.

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, κατέριψε πολλά ρεκόρ σε μία πραγματικά συναρπαστική ζωή, ανάμεσά τους το 2009 και το ρεκόρ του μακροβιότερου συζύγου Βρετανού μονάρχη

Ο εκλιπών αποσύρθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα τον Αύγουστο του 2017, αφού είχε μετάσχει σε 22.000 επίσημες δημόσιες υποχρεώσεις από την άνοδο της συζύγου του στον θρόνο το 1952.

Βρετανία: Η αγαπημένη νύφη της Ελισάβετ «επιστρατεύθηκε» να καλύψει το κενό που άφησε το Megxit

Ποιος θα είναι ο επόμενος Δούκας του Εδιμβούργου

Το μόνο παιδί του εκλιπόντος και της Βασίλισσας που δεν φέρει τον ανώτερο τίτλο του  Δούκα, είναι ο νεαρότερος ο Πρίγκιπας Έντουαρντ, που μαζί με την σύζυγό του Σόφι φέρουν τους κατώτερους ιεραρχικά τίτλους κομητείας και αυτό όχι τυχαία βέβαια.

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα

Ο κόμης Έντουαρντ είναι εκείνος που είχε αποφασιστεί από την Βασίλισσα και τον ίδιο τον Δούκα, πως θα λάβει τον ανώτερο αυτόν τίτλο μετά τον θάνατο του πατέρα του, αλλά και της ίδιας, βάσει του αυστηρού βασιλικού πρωτοκόλλου και αμέσως αφότου ανέβει στον θρόνο ο πρωτότοκος αδελφός του και διάδοχος του στέμματος,  Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος.

Ο Πρίγκιπας Έντουαρντ είναι δε και το πρώτο από τα παιδιά της Βασίλισσας Ελισάβετ II και του Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου, που σήμερα Σάββατο 10 Απριλίου μετέβη στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου και θα παραμείνει η σωρός του Δούκα έως την κηδεία, για να τον αποχαιρετίσει και να στηρίξει την μητέρα του, στην μεγάλη απώλειά τους.