Νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Μάριο Ντράγκι-Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Διορίστηκε και επίσημα πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Μάριο Ντράγκι.Το βράδυ της Παρασκευής συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο Ντράγκι και το νέο υπουργικό συμβούλιο θα ορκιστούν το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η κυβέρνηση Ντράγκι θα αναλάβει τα καθήκοντά της την επόμενη εβδομάδα, μετά την έγκριση και των δύο κοινοβουλίων της Ιταλίας. Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μια τυπική διαδικασία, καθώς η πλειοψηφία στηρίζει τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η κυβερνητική κρίση της Ιταλίας πυροδοτήθηκε τον περασμένο μήνα όταν το κόμμα Italia Viva του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι απέσυρε την υποστήριξή του στον Κόντε. Ο Κόντε παραιτήθηκε αφού επέζησε δύο ψήφων εμπιστοσύνης με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να σχηματίσει έναν νέο συνασπισμό αλλά απέτυχε.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι είναι πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της πολιτικής αλλά και τεχνοκράτες.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Αναφορικά με τις θέσεις κλειδιά, στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η πρώην νομάρχης Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, στο Εξωτερικών το στέλεχος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο. Στο υπουργείο Άμυνας, επικεφαλής θα είναι και πάλι ο κεντροαριστερός υπουργός Λορέντσο Γκουερίνι.

Ο μάνατζερ μεγάλων εταιριών τηλεπικοινωνιών, Βιτόριο Κολάο, αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Μετάβασης, ενώ από τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, μετά από αρκετά χρόνια επιστρέφουν στην κυβέρνηση η Μάρα Καρφάνια, (υπουργός υπεύθυνη για τον νότο) και ο Ρενάτο Μπρουνέτα, ως υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Το σημαντικό υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο τεχνοκράτης και πρώην υπεύθυνος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Ντανιέλε Φράνκο.

Ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι, στέλεχος της Λέγκα, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, ενώ ο μάνατζερ αμυντικών βιομηχανιών, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, είναι ο νέος υπουργός Οικολογικής Μετάβασης.

Άλλοι δυο τεχνοκράτες επελέγησαν για τα υπουργεία Παιδείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ ο κεντροαριστερός Ντάριο Φραντσεσκίνι παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού, όπως και ο Ρομπέρτο Σπεράντσα (από την Ιταλική Αριστερά) στο υπουργείο Υγείας.