Νέα στοιχεία για τον κλεμμένο πίνακα του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη

Εννέα ολόκληρα χρόνια μετά την κλοπή πίνακα του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη, και ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει ακόμη ανοιχτός. Το νέο κτίριο αναμένεται να επαναλειτουργήσει στα τέλη Μαρτίου και το ερώτημα είναι αν οι έρευνες θα στεφθούν με επιτυχία και τα εγκαίνια θα γίνουν με τον πίνακα πίσω στη θέση του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτογραφία με τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο τραβήχτηκε τον Ιανουάριο του 2012, λίγες ημέρες πριν το σπουδαίο έργο του Ισπανού ζωγράφου κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη.

Στο πίσω μέρος του καμβά ο Πικάσο είχε κάνει το 1949, χειρόγραφη αφιέρωση στον ελληνικό λαό για την προσφορά του στον πόλεμο κατά του ναζισμού.

«Ένα έργο κλεμμένο από Πινακοθήκη από μουσείο είναι εκτός συναλλαγής. Ο συγκεκριμένος που το παρήγγειλε θα το έχει αποκλειστικά και μόνο στο σαλόνι του, δε μπορεί ούτε να το επιδείξει ούτε να το παρουσιάσει σε κάποιο γεύμα», αναφέρει ο δικηγόρος Στέλιος Γκαρίπης, συλλέκτης και εκτιμητής έργων τέχνης.

Οι αστυνομικοί παρά τις προσπάθειες δεν βρήκαν ποτέ τον ψιλόλιγνο άντρα που αφαίρεσε χειρουργικά τον πίνακα αξίας άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ο μόνος που τον είδε ήταν ένας φύλακας.

«Υπάρχουν εμμονικοί συλλέκτες, που θέλουν πάση θυσία, έναν τέτοιο πίνακα στο σαλόνι τους», επισημαίνει ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης.

Η κλοπή αποκάλυψε τα κενά ασφαλείας στην Εθνική Πινακοθήκη. «Ο συγκεκριμένος πίνακας είχε εκτεθεί, χωρίς προστατευτικό υαλοπίνακα, χωρίς καν τζάμι, κρεμασμένος από μία πρόκα», υπογραμμίζει ο Μάνος Στεφανίδης, κριτικός τέχνης και πρώην επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης.