Τι προβλέπουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για τους S-400: Η λίστα & τα πρόσωπα

Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400 έρχονται στο μεταίχμιο της αποχώρησης Τραμπ και της έλευσης Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, στον απόηχο της ευρωπαϊκής επιλογής για πολιτική κατευνασμού έναντι του Ερντογάν, καθώς και στην αποδρομή της ηγεσίας Μέρκελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προαναγγελθείσα από την Παρασκευή απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την προμήθεια των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, προκάλεσε οργή στην Άγκυρα, εκνευρισμό στη Μόσχα και ικανοποίηση στην Αθήνα.

‘Έρχονται δε, επίσης την στιγμή που η Ε.Ε. εκχωρεί στις ΗΠΑ τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση του νέου status στην ανατολική Μεσόγειο και δηλώνει επισήμως – στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής – πως επιθυμεί συντονισμό με την νέα κυβέρνηση Μπάιντεν.

Τόσο η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ όσο και το παρασκήνιό της, έχουν βέβαια ειδική σημασία, το βάθος της οποίας, όπως και οι συνέπειές της δεν θα φανούν άμεσα, αλλά μέσα στους επόμενους μήνες

Τα πρόσωπα και η λίστα των πρώτων πέντε κυρώσεων

Η απόφαση που ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι, με βάση τον νόμο CAATSA, επιβάλλονται πλήρεις κυρώσεις και περιορισμοί στην έκδοση θεωρήσεων στον Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) που είναι αρμόδια για όλο το αμυντικό πρόγραμμα της Τουρκίας και υπάγεται απευθείας στον Ταγίπ  Ερντογάν.

Επιβάλλονται επίσης κυρώσεις στον αντιπρόεδρό της SSB Φαρούκ Γιγίτ, στον Σερχάτ Τζένκογλου, επικεφαλής του τμήματος Αεροπορικής Άμυνας και Διαστήματος, καθώς και στον Μουσταφά Αλπέρ Ντενίζ, υπεύθυνο προγραμμάτων στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αεροπορικών Αμυντικών Συστημάτων της SSB.

Το τέλος μιας «ανάρμοστης» φιλίας που παρέσυρε τις ΗΠΑ

Ο νόμος CAATSA περιλαμβάνει λίστα 12 κυρώσεων, εκ των οποίων πρέπει υποχρεωτικά (αλλά όχι περιοριστικά) να επιλεγούν και να επιβληθούν πέντε.

Στην προκειμένη περίπτωση τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών των ΗΠΑ αποφάσισαν ότι στα συγκεκριμένα πρόσωπα θα επιβληθούν οι εξής κυρώσεις, τη στιγμή αυτή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί η λίστα εντός 30 ημερών, όπως άλλωστε επιτάσσει ο νόμος:

  • Απαγόρευση χορήγησης συγκεκριμένων αδειών εξαγωγών και εγκρίσεων για κάθε αγαθό και τεχνολογίας που θα μπορούσε να μεταφερθεί στην SSB.
  • Απαγόρευση χορήγησης δανείων και πιστώσεων από αμερικανικούς χρηματοοικονομικούς θεσμούς προς την SSB, ύψους ως και 10 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
  • Απαγόρευση βοήθειας από την αμερικανική Τράπεζα Εξαγωγών – Εισαγωγών για εξαγωγές προς την SSB.
  • Απαίτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς διεθνείς χρηματοοικονομικούς θεσμούς να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε δάνεια που θα ωφελούσαν την SSB.
  • Επιβολή πλήρων κυρώσεων παρεμπόδισης και περιορισμών στην έκδοσης θεωρήσεων στα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Επίσης η SSB και οι εν λόγω αξιωματούχοι της μπαίνουν στην λίστα των προσώπων που υπόκεινται σε πάγωμα κάθε περιουσιακού στοιχείου στις ΗΠΑ, ενώ απαγορεύεται σε Αμερικανούς υπηκόους να προχωρούν σε συναλλαγές μαζί τους.  Ωστόσο τα σπουδαία έρχονται σε 30 ημέρες, όταν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υποχρεούται πλέον να  ανακοινώσει τις οριστικές κυρώσεις.

Για τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία ενημέρωσε τον Νίκο Δένδια, ο Τζέφρι Πάιατ

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και η ανατολική Μεσόγειος, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Ο Αμερικανός πρέσβης ενημέρωσε επίσης για την χθεσινή ανακοίνωση επιβολής κυρώσεων CAATSA, από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.