Γυρίζουν σελίδα επισήμως οι ΗΠΑ: Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων επικύρωσε την νίκη Μπάιντεν

Συνήθως είναι μία τυπική διαδικασία, φέτος όμως η επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, ήταν κάτι που αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και που είχε τεράστιο συμβολικό χαρακτήρα.

Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων συνήλθε τη Δευτέρα στις 50 Πολιτείες και στην D.C. προκειμένου να επικυρώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, κάτι το οποίο και έκανε.

Ο Τραμπ αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι Εκλέκτορες μίλησαν

Κι αυτό, διότι οριστικοποίησε αυτό που όλοι γνώριζαν από το βράδυ του Νοεμβρίου, ότι, δηλαδή, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει στις 20 Ιανουαρίου να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.

Πλέον, οι ελπίδες του Τραμπ για μια «μεγάλη επιστροφή» εξανεμίζονται, καθώς οι 538 Εκλέκτορες με την ψήφο τους απλώς πιστοποίησαν αυτό που όλοι λένε εδώ και εβδομάδες, ότι ο Μπάιντεν διασφαλίζει 306 από αυτούς (μαζί με τη λαϊκή ψήφο) και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ μόλις 232.

Εκλογές ΗΠΑ: Μάχη για τον Λευκό Οίκο - Πού κρίνεται το αποτέλεσμα - CNN.gr

Η θυελλώδης διαδικασία

Το αποτέλεσμα αυτό, σε συνδυασμό με τις αποτυχημένες προσπάθειες της ομάδας του Τραμπ να αμφισβητήσει νομικά το εκλογικό αποτέλεσμα, ουσιαστικά «τελειώνουν» και τις προσπάθειές του να διεκδικήσει κάτι περισσότερο, καθώς πλέον ο Μπάιντεν είναι και τυπικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία των Εκλεκτόρων αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό και την ένταση που επικρατεί στις ΗΠΑ πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές, καθώς οι Εκλέκτορες της Αριζόνα ψήφισαν σε… μυστικό μέρος, για να αποφευχθούν επεισόδια από οπαδούς του Τραμπ.

Το επόμενο βήμα

Ο επόμενος «σταθμός» αυτής της θυελλώδους διαδικασίας έρχεται στις 6 Ιανουαρίου, όταν το νεοεκλεγέν Κογκρέσο συνέρχεται σε σώμα, μετρά τις ψήφους των Εκλεκτόρων και επικυρώνει και τυπικά την πορεία του νέου προέδρου προς την ορκωμοσία της 20ης Ιανουαρίου.

Η τελευταία ελπίδα του Τραμπ είναι να υπάρξουν ενστάσεις στο Κογκρέσο, ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, αλλά και σχεδόν αδύνατο να αλλάξει κάτι: ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ως πρόεδρος της Γερουσίας, θα είναι ο άνθρωπος που θα ανακηρύξει και επίσημα πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τζο Μπάιντεν και αντιπρόεδρο την Κάμαλα Χάρις.

Η

Έτοιμος για επαφές δηλώνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Πούτιν συνεχάρη και επίσημα τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ευχόμενός του, «κάθε επιτυχία» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η Ρωσία και οι ΗΠΑ, που φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα, παρά τις διαφορές τους, θα συνεισφέρουν στην επίλυση πολλών προβλημάτων και προκλήσεων που ο κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα».

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι «η Ρωσο-Αμερικανική συνεργασία που βασίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού είναι προς το συμφέρον των λαών και των δύο χωρών, και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας» και δήλωσε «έτοιμος για επαφές» με τον Αμερικανό ομόλογό του, μόλις αυτός αναλάβει τα καθήκοντά του.

Περιμένοντας την επικύρωση

Το μήνυμα Πούτιν έρχεταιν αμέσως μετά την επικύρωση της νίκης Μπάιντεν από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, η οποία και έδωσε σχεδόν τελειωτικό χτύπημα στις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο είχε ξεκαθαρίσει ότι θα μιλήσει μόλις τα αποτελέσματα επικυρωθούν επίσημα. «Περιμένουμε να λήξει η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση», είχε πει τότε ο Πούτιν.