Κογκρέσο: Οι Δημοκρατικοί γονατίζουν 8 λεπτά και 46' για τον Τζορτζ Φλόιντ - Το νομοσχέδιό τους για μεταρρύθμιση της Αστυνομίας

Σχέδιο νόμου προτείνουν οι Δημοκρατικοί για την μεταρρύθμιση της Αστυνομίας - Αντιδράσεις από τον Τραμπ

Φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Τζορτζ Φλόιντ απέτισαν οι Δημοκρατικοί βουλευτές στο αμερικανικό Κογκρέσο, γονατίζοντας για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα. Όσος δηλαδή ήταν ο χρόνος που ο λευκός αστυνομικός πίεσε με το γόνατό του τον λαιμό του 46χρονου Αφροαμερικανού, μέχρι να πάθει ασφυξία και να αφήσει στην άσφαλτο την τελευταία του πνοή, στις 25 Μαΐου, κατά τη διάρκεια προσαγωγής του, έπειτα από ειδοποίηση καταστηματάρχη, ο οποίος υποπτευόταν ότι θέλησε να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα 20 δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντέρεκ Σόβιν, ο αστυνομικός που προκάλεσε τον θάνατο του Φλόιντ, εμφανίζεται αυτήν την ώρα (12:45 τοπική, 20:45 ώρα Ελλάδας) για πρώτη φορά ενώπιον δικαστηρίου στη Μινεάπολης και ειδικότερα ενώπιον του δικαστή της κομητείας Χένεπι.

Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος του Κογκρέσου από το Δημοκρατικό κόμμα και ο επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, καθώς και περίπου 20 κοινοβουλευτικοί, εκ των οποίων αρκετοί Αφροαμερικανοί, συγκεντρώθηκαν στην «Αίθουσα της χειραφέτησης» στο Καπιτώλιο, στην Ουάσινγκτον, η οποία πήρε το όνομά της προς τιμήν των σκλάβων που εργάστηκαν στην κατασκευή τον 18ο αιώνα.

Φωτογραφία: Manuel Balce Ceneta/AP Photo

To σχέδιο νόμου των Δημοκρατικών για την μεταρρύθμιση της Αστυνομίας

Οι Δημοκρατικοί είχαν νωρίτερα παρουσιάσει την πρότασή τους για μεταρρύθμιση της αστυνομίας.

Συνοδευόμενη από μέλη της «Μαύρης Συνέλευσης του Κογκρέσου», της κοινοβουλευτικής ομάδας που συναπαρτίζουν οι Αφροαμερικανοί κοινοβουλευτικοί, η Νάνσι Πελόζι καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου, πρόκειται να παρουσιάσουν σχέδιο νόμου που αποσκοπεί να «θέσει τέρμα στις αστυνομικές θηριωδίες, να αναγκάσει την αστυνομία να λογοδοτήσει, να βελτιώσει τη διαφάνεια και να προκαλέσει βαθιές και δομικές αλλαγές που θα προστατεύουν το δικαίωμα όλων των Αμερικανών στην ασφάλεια και σε μια δικαιοσύνη ισονομίας».

Ο «Νόμος για τη Δικαιοσύνη και την Αστυνόμευση» που θα παρουσιαστεί ενώπιον των δύο σωμάτων, προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός εθνικού μητρώου για τους αστυνομικούς που διαπράττουν υπερβάσεις εξουσίας και φιλοδοξεί να καταστήσει πιο εύκολη την άσκηση νομικών διώξεων σε βάρος αστυνομικών και να επανεξετάσει τη στρατολόγηση και την επαγγελματική κατάρτισή τους. Το μέλλον του νομοσχεδίου στη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, παραμένει αβέβαιο.

Αντιδράσεις από τον Τραμπ

Ο Ντόνλαντ Τραμπ κατηγόρησε τον αντίπαλό τους στις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου, Τζο Μπάιντεν, καθώς και συνολικά τους Δημοκρατικούς ότι θέλουν «να στερήσουν τα προς το ζην στους αστυνομικούς», και τάχθηκε υπέρ των «αποτελεσματικών και καλά αμειβομένων δυνάμεων της τάξης».