Η "τελευταία πράξη" για τον Τζορτζ Φλόιντ. Σε λαϊκό προσκύνημα, στη γενέτειρά του η σορός του

Την Τρίτη η κηδεία του 46χρονου Αφροαμερικανού στο Χούστον, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Θα ταφεί δίπλα στη μητέρα του.

Η “τελευταία πράξη” για τον αδικοχαμένο Τζορτζ Φλόιντ γράφεται στο Χιούστον του Τέξας, καθώς η σορός του βρίσκεται σε λαϊκό προσκύνημα, με την κηδεία να τελείται αύριο Τρίτη.

Εκατοντάδες κόσμου περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσουν το φέρετρό του σήμερα το πρωί. Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον “πνίγεται” από τις διαδηλώσεις που έφτασαν στο κατώφλι του Λευκού Οίκου, ενώ απ΄άκρη σ΄άκρη του πλανήτη το κύμα οργής για τον ρατσισμό και την αστυνομική βία είναι εντονότατο, έπειτα και από διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα σε μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, Ασίας και Αυστραλίας.

Νωρίτερα, οι Δημοκρατικοί, με επικεφαλής την Νάνσι Πελόζι, κράτησαν προς τιμήν του Φλόιντ σιγή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων μέσα στο Κογκρέσο, σε μία πρωτοφανή κίνηση. Όπως έγινε γνωστό, θα παρουσιάσουν σχέδιο νόμου που αφορά σε μεταρρυθμίσεις στην Αστυνομία, με τις αντιδράσεις από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ να μην εκλείπουν.

Φωτογραφία: Manuel Balce Ceneta/AP Photo
Η οργή του κόσμου, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε όλον τον πλανήτη ξεχειλίζει δύο εβδομάδες τώρα, οπότε και δολοφονήθηκε ο Φλόιντ, με τον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, να εμφανίζεται σήμερα για πρώτη φορά ενώπιον δικαστηρίου στη Μινεάπολης και ειδικότερα ενώπιον του δικαστή της κομητείας Χένεπι.

 

Η φωτογραφία του Ντέρεκ Σόβιν, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Σερίφη της κομητείας Χένεπι (ΧεHENNEPIN COUNTY SHERIFF’S OFFICE)

 

Στο Χιούστον, την πόλη όπου μεγάλωσε ο Φλόιντ, αμερικανικές σημαίες κυμάτιζαν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην εκκλησία Κρήνη της Δοξολογίας. Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσουν στο φέρετρό του.

Κάποιοι φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του 46χρονου πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στον δρόμο, ακινητοποιημένος κάτω από το γόνατο του αστυνομικού.

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα. Γίνονται πολλές αλλαγές. Είναι τραγικό που έπρεπε να χαθεί μια ζωή», είπε ο Πέρενς Μάκιντος, ένας Αφροαμερικανός κάτοικος του Χιούστον που περίμενε για να αποτίσει τον ύστατο φόρο τιμής στον Φλόιντ.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, πρόκειται να συναντηθεί με τους συγγενείς του Φλόιντ αργότερα σήμερα.

Η κηδεία θα γίνει αύριο Τρίτη 9/6, σε στενό οικογενειακό κύκλο, με την τελετή να τελείται από τον αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, γνωστό ακτιβιστή για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Ο Τζορτζ Φλόιντ θα ταφεί δίπλα στην μητέρα του.

(Bebeto Matthews/AP)