Σε καταφύγιο για περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων, φυγάδευσαν τον Τραμπ (Videos)

Στην Ουάσιγκτον αναπτύχθηκε η Εθνοφρουρά για κάθε ενδεχόμενο, προκειμένου να προστατεύσει τον Λευκό Οίκο από την πιθανότητα απόπειρας εναντίον του. Και στη Μινεάπολη της Μινεσότα κινητοποιήθηκε η Εθνοφρουρά για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Γουόλτς, δήλωσε ότι κατέφυγε στο μέτρο αυτό διότι ακραίοι εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε διάφορες ακραίες ομάδες (ρατσιστές, υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας, αλλά και παραβατικοί, όπως μέλη καρτέλ ναρκωτικών) λέγοντας ότι ευθύνονται για τα βίαια επεισόδια στη Μινεάπολη.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατιών για τις προεδρικές εκλογές, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε τη βία που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, αλλά τόνισε ότι οι Αμερικανοί έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται.

Τρεις νεκροί το Σαββατοκύριακο –  Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 40 πόλεις

Τρεις νεκροί είναι ο απολογισμός του Σαββατοκύριακου από τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ με αφορμή τη δολοφονία του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη της Μινεσότα. Τη νύχτα του Σαββάτου ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του στο κέντρο της Ινδιανάπολης και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από πυρά. Επίσης, ένας 19χρονος έπεσε νεκρός όταν άνδρας μέσα από αυτοκίνητο άνοιξε πυρ κατά του πλήθους και ένας αστυνομικός στο Οκλαντ όταν άγνωστος τον πυροβόλησε μπροστά από κυβερνητικό κτίριο.

Οι ταραχές στις ΗΠΑ επεκτείνονται από Πολιτεία σε Πολιτεία και από πόλη σε πόλη μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη – που ουσιαστικά ήταν δολοφονία, καθώς ο αστυνομικός ήξερε ότι ο συλληφθείς Αφροαμερικανός δεν ανέπνεε, κάτω από την μπότα του.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από προχθές σε 25 μεγάλες πόλεις (από το Λος Αντζελες έως το Μαϊάμι, τη Φιλαδέλφεια, το Σικάγο) δεν εμπόδισε πολλούς διαδηλωτές να βρίσκονται στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους κατά της αστυνομικής βίας. Οι πρώτες διαδηλώσεις είχαν ξεκινήσει ειρηνικά, όμως στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε οδομαχίες και συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης.

Σε αρκετές πόλεις ξέσπασαν πυρκαγιές και έγιναν λεηλασίες σε καταστήματα. Η οργή του πλήθους εν μέσω της καραντίνας, που ισχύει ακόμη σε ορισμένες πόλεις, ενισχύει την ανασφάλεια και το φόβο. Τουλάχιστον 13 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά στη Φιλαδέλφεια όταν συγκρούστηκαν με εξαγριωμένους διαδηλωτές. Στο Ταλαχάσι της Φλόριντα, και στο Μπρούκλιν, οδηγός φορτηγού οδήγησε το αυτοκίνητό του στο πλήθος και το ίδιο συνέβη με περιπολικό στο Μπρούκλιν.

Ο ρεπόρτερ της «Ντόιτσε Βέλε» (D.W.) Στέφαν Σίμονς και ο εικονολήπτης Μαξ Φεργκ πυροβολήθηκαν με πλαστικές σφαίρες από αστυνομικούς στη Μινεάπολη, το Σάββατο το βράδυ, στη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων στην πόλη. Επίσης, δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες την ώρα που κάλυπταν τις ταραχές στην πόλη (o εικονολήπτης Χούλιο- Σέζαρ Τσάβες και ο Ρόντνεϊ Σιούαρντ).

Φωτιές και δακρυγόνα έξω από τον Λευκό Οίκο

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα· το πρωί της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) για να διαλύσει τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού μπροστά στον Λευκό Οίκο, καθώς ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Ουάσινγκτον.

Συγκρούσεις και φωτιές απέναντι από το Λευκό Οίκο | Stockwatch ...

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρότι στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ.

Λεηλασίες κοντά στο Λος Άντζελες, ειρηνική πορεία στο κέντρο της μεγαλούπολης

Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στη Σάντα Μόνικα, παραθαλάσσια πόλη σε μικρή απόσταση από το Λος Άντζελες.

Το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με ανθρώπους να ορμούν σε καταστήματα σε πεζόδρομο στη Σάντα Μόνικα. Αστυνομικοί έφθασαν επιτόπου και το πλήθος φάνηκε να σκορπίζει.

Στο κέντρο του Λος Άντζελες ταυτόχρονα βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του ρατσισμού.

Kατηγορία για 25 χρόνια κάθειρξη στον αστυνομικό, που σκότωσε τον Φλόιντ

Την κατηγορία της δολοφονίας τρίτου βαθμού (κατηγορία που ισχύει σε τρεις αμερικανικές Πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Μινεσότα) θα αντιμετωπίσει ο 44χρονος αστυνομικός Ντέρεκ Τσόβιν, ο οποίος προκάλεσε το θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Οι άλλοι τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτε για να τον εμποδίζουν, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν ελαφρότερες κατηγορίες.

Ο Τσόβιν πατούσε το λαιμό του Φλόιντ για ώρα, ενώ εκείνος φώναζε «Σε παρακαλώ. Δεν μπορώ να αναπνεύσω». Φράση που έγινε σύνθημα της οργής του λαού στις ΗΠΑ, αλλά και παγκόσμιο σύνθημα ενάντια στον ρατσισμό, την κατάχρηση εξουσίας και την βία, την απρόκλητη βία των ισχυρών, απέναντι στους αδύναμους αυτού του κόσμου.

Η ποινή που ενδέχεται να επιβληθεί στον Ντέρεκ Τσόβιν φθάνει τα 25 χρόνια κάθειρξη.

Νέο video ντοκουμέντο: Τον χτυπούσαν και μέσα στο περιπολικό

Ακόμη ένα σοκαριστικό video για την εν ψυχρώ δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη της Μινεσότα ήρθε στην δημοσιότητα. 

Το video, που αποκάλυψε ο ακτιβιστής Σον Κινγκ έχει καταγράψει τι συνέβη πριν ο Φλόιντ να βρεθεί στο έδαφος και τον Τσόβιν να τον πνίγει με το γόνατό του επί εννέα ατελείωτα  λεπτά.

Σύμφωνα με τον Κινγκ ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση φαίνεται να χτυπάει απρόκλητα και με μένος τον Φλόιντ ενώ εκείνος ήταν ακόμα μέσα στο περιπολικό, χωρίς να προβάλει καμία αντίσταση.

 

Στη συνέχεια ακολούθησε ο σοκαριστικός πνιγμός από τον Τσόβιν, ο οποίος πατούσε τον Φλόιντ στο λαιμό ακόμα και όταν πια αυτός είχε χάσει τις αισθήσεις του. Ο αστυνομικός σε μία χυδαία επίδειξη εξουσίας, όλη αυτήν την ώρα κατά την οποία διέπρατε ένα εγκλημα που σόκαρε την υφήλιο, κοιτούσε με θράσος την κάμερα και είχε το χέρι του στην τσέπη.

Ο Τσόβιν έχει συλληφθεί και κατηγορείται για ανθρωποκτονία τρίτου βαθμού και από αμέλεια. Το Σάββατο είχε δημοσιοποιηθεί άλλο ένα βίντεο που κατέγραψε από άλλη γωνία περαστικός με την μοιραία προσπάθεια των αστυνομικών να ακινητοποιήσουν τον 46χρονο Αφροαμερικανό.

Στο video φαίνονται τρεις αστυνομικοί να έχουν γονατίσει πάνω στον Φλόιντ ενώ αυτός ακούγεται να προσπαθεί να ανασάνει.

«Παρακαλώ, παρακαλώ, αφήστε με να σηκωθώ» ικετεύει ο Φλόιντ τους αστυνομικούς λίγο πριν να χάσει τις αισθήσεις του.

«Παρακαλώ δεν μπορώ να ανασάνω. Με πονάει το στομάχι μου, με πονάει ο λαιμός μου. Δεν μπορώ να ανασάνω» προσπαθεί να ψελίσσει ο 46χρονος.