Έρευνες πετρελαίου στα 6 μίλια, δίπλα σε Ρόδο, Κάρπαθο & Κρήτη σχεδιάζει η Τουρκία

Έρευνες πετρελαίου στη Μεσόγειο, είναι έτοιμη να ξεκινήσει η Τουρκία, ενώ ετοιμάζεται μάλιστα να παραχωρήσει θαλάσσια οικόπεδα στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων δίπλα από τη Ρόδο, την Κάρπαθο αλλά και νοτίως της Κρήτης.

Ενδεικτικό των προθέσεών της, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάϊ, η Άγκυρα δημοσίευσε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως 7 αιτήματα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας.

Η τουρκική εταιρεία κατέθεσε αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που – κατά τους γείτονες –  βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι διαφορετική και προιωνίζεται μεγάλη ένταση στην περιοχή, καθώς  η τουρκική εταιρεία πετρελαίου ζητά να να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια.

Αιγαίο: Οι επτά περιοχές που η Τουρκία θα κάνει έρευνες μεταξύ ...

Με την κίνηση αυτή η Άγκυρα ουσιαστικά ανακοινώνει πως θα πραγματοποιήσει έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας της, που έχει ήδη κοινοποιήσει στον ΟΗΕ και κλείνει όλες τις θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και της Καρπάθου.

Στα σημεία που έχει κατατεθεί αίτημα από την TPAO διαφαίνεται ότι η Τουρκία -με την κίνηση αυτή- θεωρεί πως εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της και θέλει να μην αφήσει περιθώρια κινήσεων στην Ελλάδα.

Εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ως ελληνική, ενώ υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα της φτάνει μέχρι εκεί, επομένως και ζητά να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες και συγκεκριμένα σε θαλάσσια οικόπεδα, βορειανατολικά και ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά και νοτιοανατολικά της Καρπάθου, αλλά και ανατολικά και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Συναγερμός στην Αθήνα

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει συναγερμό στην Αθήνα, που ούτως ή άλλως, αναμένει πολυεπίπεδη κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, καθώς η Άγκυρα, όπως όλα δείχνουν ετοιμάζει επανάληψη στον Έβρο, του σκηνικού που έστησε προ της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, με την μεταφορά χιλιάδων προσφύγων/μεταναστών στα τουρκο-ελληνικά σύνορα.

Σε πρώτη ανάγνωση, η Αθήνα αποδίδει την κλιμάκωση αυτή στο γεγονός ότι  ο Ταγίπ Ερντογάν λειτουργεί πιέζεται ασφυκτικά από τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, καθώς, παρ ότι ανθίσταται, η προσφυγή είτε στο ΔΝΤ είτε σε μνημόνιο, φαντάζει μονόδρομος.

Από την άλλη πλευρά, έμπειρες διπλωματικές πηγές, σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι οι επεκτατικοί σχεδιασμοί της Άγκυρας προϋπήρχαν της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία.

Αυτό που έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα, όπως επισημαίνει το economico.gr, είναι ότι η Άγκυρα έχει σχεδόν καταργήσει τη διπλωματία και αντ αυτού, επιλέγει ως αποκλειστική στρατηγική τη δημιουργία εστιών έντασης, επιδιώκοντας να στείλει  προς κάθε κατεύθυνση, πρωτίστως προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, το μήνυμα πως όλες οι ενέργειες της γίνονται στη βάση του χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας“.

Τα γεγονότα, άλλωστε, μιλούν από μόνα τους. Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να υλοποιήσει την απειλή που εκτόξευσε πρόσφατα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσολγου για απελευθέρωση μεταναστευτικών ροών, τόσο από την “διόδο” του Εβρου όσο και δια θαλάσσης. Εξ ου και οι πυρετώδεις προετοιμασίες της Αθήνας.

Ταυτοχρόνως, όλες οι ενδείξεις καταμαρτυρούν ότι είναι προ των πυλών η  πρώτη παρέμβαση στην περιοχή της Κρήτης, με τουρκικό σκάφος που θα προχωρήσει σε έρευνες για λογαριασμό της Λιβύης.

‘Ερευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και μία άσκηση, που φτάνει έως την Γαύδο

Όλα αυτά, την ίδια ώρα που στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία συνεχίζει τη γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 6, ενώ εξέδωσε νέα Navtex (29 Μαϊου, ανήμερα της  επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης), η οποία περιλαμβάνει  περιοχές που είναι προφανές ότι επιλέχθηκαν για να προκαλέσουν την αντίδραση της Ελλάδας.

Η άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα διεξαχθεί από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο μέχρι νότια της Κρήτης, έξω ακριβώς από τα χωρικά ύδατα της Γαύδου και μέχρι ανοικτά του Κόλπου της Σύρτης στη Λιβύη.