Ο Ερντογάν ψάχνει επειγόντως χρηματοδότες πριν "βυθιστεί" σε νομισματική κρίση παρόμοια με εκείνη του 2018

Η Τουρκία αναζητά επειγόντως χρηματοδότηση, όπως επισημαίνει το Reuters.

Αξιωματούχοι του Τουρκικού υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας τις χώρας συνομιλούν τις τελευταίες ημέρες με ομολόγους από την Ιαπωνία και τη Βρετανία, για τη δημιουργία νέων γραμμών ανταλλαγής συναλλάγματος, όπως και με το Κατάρ και την Κίνα για την επέκταση των υφιστάμενων τέτοιων γραμμών.

Το Reuters επικαλείται ως πηγή πληροφόρησης τρεις υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους, ενώ ο Τσεβντέτ Γιλμάζ, αντιπρόεδρος διεθνών υποθέσεων του κυβερνώντος κόμματος, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία αναζητά συμφωνίες για ανταλλαγή συναλλάγματος.

«Κάνουμε διαπραγματεύσεις με διαφορετικές κεντρικές τράπεζες για ευκαιρίες ανταλλαγής», είπε σε πάνελ διαλόγου. «Δεν υπάρχουν μόνο οι ΗΠΑ, υπάρχουν και άλλες χώρες», συμπλήρωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το Reuters ένας από τους αξιωματούχος ανέφερε ότι η Τουρκία αισθάνεται σίγουρη μετά τις συνομιλίες. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο πόσο κοντά βρίσκεται στην επίτευξη συμφωνίας, καθώς η πανδημία του κοροναϊού ασκεί άνευ προηγουμένου πιέσεις σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Εάν η Τουρκία δεν μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτιμάται ότι κινδυνεύει να βυθιστεί σε μια νομισματική κρίση παρόμοια με εκείνη του 2018, όταν για λίγο η λίρα έχασε το μισό της αξίας της, προκαλώντας αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές.

Ο Ερντογάν απέδωσε την πτώση της λίρας σε: «αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία μας, να βάλουν δεσμά στα πόδια μας, να μας στριμώξουν στη γωνία χρησιμοποιώντας χρηματοπιστωτικούς θεσμούς του εξωτερικού».

Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία αναζητά χρηματοδότηση που δε θα έχει σχέση ούτε με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ούτε με το ΔΝΤ, υποστηρίζουν οι επενδυτές.

Πηγή: Reuters