Στη νεκρή ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Αδριανούπολη, έχουν συγκεντρωθεί πλήθος προσφύγων και μεταναστών ενώ παρόμοια εικόνα διαμορφώνεται και στο Ντικιλί, που βρίσκεται κοντά στο Αϊβαλί απέναντι ακριβώς από την Μυτιλήνη.
Στο μεταξύ η Άγκυρα απάντησε με αεροπορικές επιδρομές και βαρύ πυροβολικό σφυροκοπώντας πάνω από 200 γνωστές θέσεις του στρατού του πρόεδρου Άσαντ γύρω από το Ιντλίμπ, όπως αναφέρει η DW.
Σε ότι αφορά το διπλωματικό μέτωπο, όπως επισημαίνει ο Ελεύθερος Τύπος, την ημέρα σφράγισε η δήλωση του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που φωτογράφησε τη Ρωσία ως υπαίτιο της αεροπορικής επίθεσης όταν είπε πως «ήξεραν καλά που βρισκόταν το τουρκικό κομβόι» για να απαντήσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι την επιδρομή πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του Άσαντ και όχι η ρωσική αεροπορία. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος των τούρκων στρατιωτών, η Μόσχα άσκησε πίεση για να σταματήσει η επίθεση. Πάντως το Κρεμλίνο δήλωσε ότι το τουρκικό κομβόι χτυπήθηκε σε σημείο όπου δεν έπρεπε να βρισκόταν.
120.000 πρόσφυγες είναι έτοιμοι να μετακινηθούν προς την Ελλάδα
Το μεσημέρι οι Πούτιν και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία όπου αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα νέες κύκλος διαπραγματεύσεων με το ρωσικό κλιμάκιο στην Άγκυρα. Η συνάντηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην Άγκυρα.
Η Τουρκία ζητά τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ιντλίμπ και πιέζει με το προσφυγικό δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες. Πλέον τα τουρκικά παράλια και τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτα μέχρι νεωτέρας. 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη κοντά στα παράλιες για να μετακινηθούν προς την Ελλάδα.
Η νύχτα, καθώς και το Σαββατοκύριακο θα είναι κρίσιμα για την επόμενη μέρα τόσο στην ρήξη Άγκυρας – Μόσχας, όσο και στο προσφυγικό.