Σαρώνει ο κορωνοϊός στην Ευρώπη: Όλα τα κρούσματα και τα μέτρα προστασίας

Στα 888 είναι σύμφωνα με νέα ενημέρωση των ιταλικών αρχών, τα κρούσματα του κορωνοϊού στην χώρα.  Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι 21 νεκροί και τα άτομα που νόσησαν και τώρα έχουν γίνει αρνητικά στον ιό.

Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας θα πρέπει να αποφασίσει, τέλος, αν την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορέσουν να ανοίξουν και πάλι κάποια από τα σχολεία στις περιφέρειες Βένετο, Λομβαρδία και Εμίλια Ρομάνια, του ιταλικού Βορρά.

Ελβετία: Θετικός στον νέο κορωνοϊό, ένας εργαζόμενος της Google

Ένας εργαζόμενος της εταιρείας Google, στα γραφεία του ομίλου στη Ζυρίχη, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, σύμφωνα με το Business Insider.

Η εταιρεία απαγορεύει στους υπαλλήλους της να ταξιδεύουν στο Ιράν καθώς και στις δύο περιφέρειες της Ιταλίας, τη Λομβαρδία και το Βένετο, όπου έχει εξαπλωθεί η επιδημία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εξάλλου, από τις 2 Μαρτίου, θα απαγορευτεί στους εργαζομένους της Google να ταξιδεύουν στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Περαιτέρω μείωση δρομολογίων της  Lufhansa λόγω του Covid-19

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε απόψε ότι σκοπεύει να περιορίσει σημαντικά τα δρομολόγιά της για τις επόμενες εβδομάδες, καθώς παρατηρείται μείωση της κίνησης εξαιτίας της επιδημίας του Covid-19.

Ο όμιλος μπορεί να μειώσει έως και κατά 25% τις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων και να καθηλώσει στο έδαφος 23 αεροσκάφη που εκτελούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, από 13 σήμερα. Τα μέτρα αυτά θα αναθεωρούνται με βάση την εξέλιξη της εξάπλωσης του ιού, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του.

Μια άλλη πιθανότητα που εξετάζεται είναι να εισαχθεί η «μερική απασχόληση» για τους μισθωτούς του ομίλου.

Την Τετάρτη η Lufthansa είχε ανακοινώσει ότι παγώνει τις προσλήψεις και θα προτείνει στους εργαζομένους της να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας.

Στα μέσα Φεβρουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας προειδοποίησε ότι τα έσοδα των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών μπορεί να καταγράψουν πτώση 4-5 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω του Covid-19. Αυτήν την εβδομάδα, η μετοχή της Lufthansa στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης έπεσε κατά 21%, με φόντο τον πανικό των επενδυτών απέναντι στην εξάπλωση της ασθένειας.

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, η αντιμετώπιση του κορωνοϊού δηλώνει ο Τζόνσον μετά το θάνατο του πρώτου Βρετανού

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι πλέον η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του, μετά τον θάνατο του πρώτου Βρετανού υπηκόου από τον ιό, ο οποίος μολύνθηκε καθώς ταξίδευε με το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.

Οι Βρετανοί έχουν δίκιο να ανησυχούν για την επιδημία, τόνισε ο Συντηρητικός πρωθυπουργός, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στο Ηνωμένου Βασίλειο ανέβηκε σε 19.

«Το θέμα του κορωνοϊού είναι κάτι που πλέον είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης», τόνισε ο Τζόνσον σε μέσα ενημέρωσης στην πρώτη του δήλωση για τον Covid-19, προσθέτοντας ότι θα προεδρεύσει συνεδρίασης υπουργών και αξιωματούχων που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Η Βρετανία ανέφερε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στις 31 Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής θάνατοι στη χώρα. Ο Βρετανός πέθανε στην Ιαπωνία, όπου το κρουαζιερόπλοιο έδεσε στην Γιοκοχάμα στις 3 Φεβρουαρίου.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές παροτρύνουν τους πολίτες να πλένουν τα χέρια τους για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού χωρίς να έχουν συστήσει τη χρήση προστατευτικών μασκών.

Η στερλίνα κατέγραψε μεγάλη πτώση — πάνω από 1% — σήμερα φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2019.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για οικονομικές ζημίες από τις παγκόσμιες επιπτώσεις του ιού.

Γαλλία: 19 νέα κρούσματα. 57 στο σύνολο. Η υπουργός Άμυνας κάνει λόγο για κρούσματα σε στρατιωτική βάση

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν 19 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ανεβάζοντας σε 57 τον συνολικό αριθμό αυτών στη χώρα, με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν να συστήνει στο κοινό να αποφεύγει τις χειραψίες, ως προληπτικό μέτρο.

Παράλληλα τόνισε πως ορισμένα σχολεία στην περιφέρεια Ουάζ, στα βόρεια του Παρισιού, θα παραμείνουν κλειστά μετά τις διακοπές που τελειώνουν την Κυριακή ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Με ανάρτησή της στο twitter η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί δήλωσε πως ορισμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού αναφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση Κρέιγ, στην περιφέρεια Ουάζ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος