Ακόμη 6 δημοσιογράφοι στο εξπρές του μεσονυχτίου της Τουρκίας

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι διώξεις των αντιφρονούντων στην Τουρκία, Και από τους διωκόμενους δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι δημοσιογράφοι, καθώς η γειτονική χώρα  Τουρκία βρίσκεται στην 157η θέση σε σύνολο 180 στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου για το 2019, την οποία συνέταξαν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

Χθες, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε  σε ποινή φυλάκισης έξι δημοσιογράφους εφημερίδας της αντιπολίτευσης με την κατηγορία ότι συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι έξι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Sozcu, ανάμεσά τους ο διευθυντής σύνταξης Μετίν Γιλμάζ, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 2 χρόνια και έναν μήνα ως 3 χρόνια και έξι μήνες.

Το δικαστήριο δεν ζήτησε την άμεση φυλάκισή τους και άλλο δικαστήριο «αναμένεται να αποφασίσει σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών αν θα διατηρήσει ή αν θα ακυρώσει την ετυμηγορία αυτή», επεσήμανε ο Τσελάλ Ουλγκέν δικηγόρος των κατηγορούμενων, ο οποίος άσκησε έφεση.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για «παροχή βοήθειας στην τρομοκρατική οργάνωση FETO», τα αρχικά του δικτύου του Γκιουλέν, εξαιτίας ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα την ημέρα της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στο οποίο αναφερόταν η ακριβής διεύθυνση του μέρους όπου έκανε διακοπές ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Μπουράκ Ακμπάι επίσης δικαζόταν για την ίδια υπόθεση, όμως το δικαστήριο διαχώρισε την υπόθεσή του από αυτή των δημοσιογράφων και θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για εκείνον αργότερα.

Η Sozcu επέκρινε την καταδικαστική απόφαση εναντίον των δημοσιογράφων της, χαρακτηρίζοντάς της «μαύρη κηλίδα στην ιστορία του Τύπου και του δικαίου».

πηγές: ΑΠΕ ΜΠΕ, AFP 

Προτεινόμενα για εσάς