Άρον-άρον η απόφαση της Άγκυρας για αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη

Stand by είναι οι τούρκοι βουλευτές καθώς ο Ερντογάν βιάζεται να «περάσει» την επικύρωση της αποστολής στρατευμάτων στην Λιβύη.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η κρατική τηλεόραση (TRΤ), στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχει αποσταλεί ειδοποίηση από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, δια της οποίας γνωστοποιείται ότι το «αίτημα» της λιβυκής κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει στην τουρκική Βουλή τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα η ειδοποίηση αναφέρει:

«Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη Λιβύη, το αίτημα της λιβυκής Βουλής αναμένεται να έρθει στην Εθνοσυνέλευση τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και η Εθνοσυνέλευση να συγκληθεί στις 2.00 το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Ιανουαρίου. Επομένως θα πρέπει όλοι οι βουλευτές να προσαρμόσουν αναλόγως το πρόγραμμά τους και να έτοιμοι να παρουσιαστούν στην ημέρα και την ημερομηνία που θα οριστεί».

Τα ρέστα του παίζει ο Ερντογάν στη Λιβύη 

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της για να «προστατεύσει» την Τρίπολη, την ώρα που στελέχη του στρατού της εκπαιδεύουν και συντονίζουν τις δυνάμεις του Πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ, πρόκειται να στείλει ο Ερντογάν στη Λιβύη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, ώρες μετά το επίσημο αίτημα της ετοιμόρροπης κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» της Τρίπολης προς την Τουρκία για στρατιωτική βοήθεια.

Ταυτόχρονα, ομάδες ανταρτών που βρέθηκαν στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων στην εισβολή στη βόρεια Συρία αναμένεται να ενισχύσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης, όπως επιβεβαίωσε στο Bloomberg ένας δεύτερος αξιωματούχους στη Λιβύη. Και οι δύο μίλησαν στο πρακτορείο υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Όπως, μάλιστα, σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα η κυβέρνηση της Λιβύης αρχικά ήταν αντίθετη στην ιδέα μίας τέτοιας ανάπτυξης, αλλά τελικά την αποδέχθηκε, καθώς οι δυνάμεις του Χαφτάρ άρχισαν να προελαύνουν προς την Τρίπολη.

Η εκτίμηση της Αθήνας για τις τελευταίες κινήσεις Ερντογάν

Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, μνημονεύοντας και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, η  Τουρκία επιχειρεί να καλύψει με επιθετικότητα κενά που δημιουργεί η παγκόσμια γεωστρατηγική αστάθεια και διεκδικεί, με μονομερείς ενέργειες, τον ρόλο ενός ιδιότυπου «τοπάρχη». Πότε φιλοτεχνώντας χάρτες που εξαφανίζουν ολόκληρα νησιά και πότε υπογράφοντας άκυρα χαρτιά που τα αποκαλεί διμερείς συμφωνίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καταπατώντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας, όπως ήδη κάνει στην ΑΟΖ της Κύπρου, στο Αιγαίο, αλλά και ευρύτερα στην Μεσόγειο.

Συρία και Λιβύη στο «μενού» του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε χθες πως ο πρόεδρος Πούτιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας στην Ρωσία. Συμμετείχαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης και συζητήθηκαν θέματα, όπως η Συρία και η Λιβύη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο ζήτημα της τρομοκρατικής δραστηριότητας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και στο ζήτημα της διευθέτησης της κατάστασης στην Λιβύη.