Τουλάχιστον 40 οι νεκροί στο Κάιρο μετά από συγκρούσεις οπαδών και αστυνομίας

Δραματικός είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων οπαδών και αστυνομίας έξω από γήπεδο ποδοσφαίρου στο βορειοανατολικό Κάιρο που σημειώθηκαν την Κυριακή. Τουλάχιστον 40 είναι ο αριθμός των νεκρών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τα περισσότερα από τα θύματα ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να διαφύγουν άτακτα από την περιοχή του γηπέδου, εξ’ αιτίας των δακρυγόνων που εκτόξευσε εναντίον τους η Αστυνομία.

Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά την έναρξη της αναμέτρησης Ζάμαλεκ – Ενπί. Δεκάδες τραυματίες, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Κάιρο. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές ασφαλείας, η συμπλοκή ξεκίνησε μετά την έναρξη της αναμέτρησης στον περίγυρο του σταδίου «Air Defense».

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όταν η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να διαλύσει το πλήθος των οπαδών που προσπαθούσε να εισέλθει στο γήπεδο χωρίς να διαθέτει εισιτήριο. Όπως ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου για τον αγώνα αυτόν είχαν εκδοθεί μόλις 10.000 εισιτήρια, τα οποία εξαντλήθηκαν γρήγορα, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός φιλάθλων να μην μπορεί να εισέλθει στο γήπεδο.

Τεχνικός της Ζάμαλεκ εδώ και μερικές μέρες είναι ο Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού δεν κάθισε στον πάγκο στον συγκεκριμένο αγώνα, καθώς παρακολούθησε την αναμέτρηση από την εξέδρα.

Τον Δεκέμβριο οι αιγυπτιακές αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν σε περιορισμένο αριθμό θεατών να παρακολουθούν ορισμένα ματς του πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας.

Το Φεβρουάριο του 2012 στο Πορτ-Σάιντ, στο τέλος μιας συνάντησης στην οποία η τοπική ομάδα Αλ-Μάσρι είχε νικήσει την διάσημη Αλ-Άχλι του Καΐρου, οπαδοί της Αλ-Μάσρι είχαν επιτεθεί σε οπαδούς της αντίπαλης ομάδας και τα βίαια επεισόδια στοίχισαν τη ζωή σε 74 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν σε εκατοντάδες.