Προσπαθεί να σώσει την κατάσταση , μετά το μεγαλοπρεπές χαστούκι, ο Ερντογάν

Ως ένα άνευ προηγουμένου «χαστούκι» για τον Ερντογάν, θεωρούνται τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, καθώς το κόμμα του, έχασε την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Ο Σουλτάνος, αναγκάστηκε να παραδεχθεί πριν από λίγο την ήττα του, αλλά και να προτάξει τη νίκη του σε εθνική κλίμακα, προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις.  Όπως αναμεταδίδει το Reuters, o Ερντογάν ανέφερε: «Μπορεί  να χάσαμε την Κωνσταντινούπολη αλλά κερδίσαμε πολλούς άλλους δήμους» και «Αν χάσαμε κάποιες πόλεις, αυτό οφείλεται στο γεγονός  ότι δεν μπορέσαμε να εκφράσουμε σωστά τις θέσεις μας σε κάποιους ψηφοφόρους.

Λίγο νωρίτερα, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου άλλαξε το προφίλ του στο Twitter, και παρουσιάζεται πλέον ως ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, σημειώνοντας ότι στο σύστημα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου έχουν ενσωματωθεί και οι τελευταίες κάλπες που τον φέρνουν στην πρώτη θέση.

 

Για τον Τούρκο πρόεδρο η ήττα είναι βαριά, καθώς είχε αναγάγει την ψηφοφορία σε δημοψήφισμα για το πρόσωπό του μέσα σε πλήρη οικονομική θύελλα.

Προσφυγές

Όποιο κι αν θα ήταν το αποτέλεσμα της μάχης της Κωνσταντινούπολης, της οικονομικής και δημογραφικής καρδιάς της χώρας, ο Ερντογάν έχει ήδη καταγράψει μια ηχηρή ήττα χάνοντας την πρωτεύουσα.

Ωστόσο, σε μια ένδειξη ότι δεν θα επιτρέψει να χάσει τις δύο κύριες πόλεις της Τουρκίας χωρίς να κάνει τίποτα, το AKP ανακοίνωσε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας πως θα καταθέσει προσφυγές για να επανεξετασθεί η εγκυρότητα δεκάδων χιλιάδων ψηφοδελτίων, τα οποία θεωρεί άκυρα.

Φοβούμενη νοθεία, η αντιπολίτευση κάλεσε από την πλευρά της τους παρατηρητές να μην φύγουν από τα εκλογικά τμήματα, ακόμη και «να μην κοιμηθούν για 48 ώρες».

Ο πρόεδρος Ερντογάν προτίμησε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας να επικεντρωθεί στη νίκη του σε εθνική κλίματα, καθώς ο συνασπισμός που σχηματίσθηκε από το AKP και τους υπερεθνικιστές του MHP κέρδισε 51,67% στο σύνολο των ψηφοφοριών, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα.

«Το γεγονός ότι διατηρεί την πλειοψηφία του 51% είναι πολύ σημαντικό», αναλύει η Αϊσέ Αγιατά, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα. «Αυτό του επιτρέπει να διατηρεί τη νομιμότητά του».

Όμως η Κωνσταντινούπολη παραμένει μια μείζων πόλη για τον Ερντογάν, ο οποίος μεγάλωσε και άρχισε την πολιτική καριέρα του ως δήμαρχός της από το 1994 μέχρι το 1998. Γι’ αυτό είχε στείλει εκεί τον πιστό πρώην πρωθυπουργό του, τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Για την Αγιατά, «ο Ερντογάν είναι τραυματισμένος από τα αποτελέσματα της Κωνσταντινούπολης, αλλά παραμένει όρθιος».