Για δίκαιο συμβιβασμό μιλούν οι υπουργοί των «27» σχετικά με τη συμφωνία για το Brexit

Τη στιγμή που στη Βρετανία οι Συντηρητικοί ψάχνουν τους εναπομείναντες βουλευτές για την κατάθεση της πρότασης μομφής, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ εξέφρασαν τη στήριξη τους για τη συμφωνία για το Brexit, όπως ανακοίνωσε η αυστριακή προεδρία.

“Δίκαιος συμβιβασμός”

Η αυστριακή προεδρία επεσήμανε ότι οι «27» θεωρούν πως πρόκειται για δίκαιο συμβιβασμό και επιθυμούν συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας από την κοινότητα.

«Περάσαμε το πρώτο δύσκολο στάδιο. Καταφέραμε να διατηρήσουμε την ενότητα» τόνισε, αναφερόμενος στο σχέδιο συμφωνίας, ο αυστριακός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκέρνοτ Μπλίμελ.

“Η κρισιμότητα των στιγμών”

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε από την πλευρά του την κρισιμότητα των στιγμών, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε αποφασιστικό σημείο και τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η ψυχραιμία.

«Είμαι ικανοποιημένος που οι υπουργοί υποστηρίζουν σήμερα όλο το πακέτο» πρόσθεσε ο ίδιος, έξι ημέρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ που προγραμματίζεται να γίνει την Κυριακή για το Brexit.

Το “ανοιχτό” ζήτημα

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, η πιθανότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει πράγματι στην αγκαλιά της ΕΕ, είναι το μοναδικό ζήτημα που παραμένει ακόμη ανοιχτό σε διαπραγμάτευση όσον αφορά τις λεπτομέρειες του διαζυγίου με την ΕΕ.

«Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα κάνουμε μια οριστική πρόταση για μια ημερομηνία. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί βάσει κοινής συμφωνίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των 27» πρόσθεσε ο Μπαρνιέ.

Η περίοδος αυτή προβλέπεται να διαρκέσει ως τα τέλη του 2020 στην προσωρινή συμφωνία αποχώρησης, αλλά ο Μπαρνιέ φέρεται να πρότεινε να παραταθεί κατά δύο έτη, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

«Προφανώς αν δοθεί παράταση (…) θα πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία για την οικονομική συμβολή» της Βρετανίας, υπογράμμισε επίσης ο Μπαρνιέ.

Οι επιστολές μέχρι την πρόταση μομφής

Αναφορικά τέλος, με την κατάθεση πρότασης μομφής από τους Τόρις, αυτή μπορεί να κατατεθεί εάν ζητηθεί από το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών- δηλαδή από 48 βουλευτές.

Αν συγκεντρωθούν οι 48 επιστολές που απαιτούνται, η διαδικασία θα γίνει άμεσα, ακόμη και μέσα σε μια μέρα ή και δύο, με τους παρατηρητές να προκρίνουν ως πιθανότερη ημέρα την Τρίτη.

Σε περίπτωση που οι αντάρτες συγκεντρώσουν τον αριθμό των 48 ψήφων, τότε η Μέι θα χρειαστεί 158 ψήφους από το κοινοβούλιο για να παραμείνει στη θέση της.

“Επιλογή για το μέλλον ένα δεύτερο δημοψήφισμα”

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών, ζήτησε νέο δημοψήφισμα  για το Brexit σε χθεσινή δήλωσή του, προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι.

«Είναι μια επιλογή για το μέλλον, αλλά δεν είναι μια επιλογή για το σήμερα, διότι, εάν είχαμε αύριο ένα δημοψήφισμα, πάνω σε τι θα ήταν; Ποιο θα ήταν το ερώτημα;» ήταν η δήλωση του Τζέρεμι Κόρμπιν στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Κόρμπιν τόνισε ότι η συμφωνία για το Brexit είναι «τεράστια και επιζήμια αποτυχία» καθώς και ότι «Η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στις έξι προϋποθέσεις των Εργατικών».