Σε δοκιμασία η φήμη της Δανίας ως ένα από τα λιγότερο διεφθαρμένα κράτη

Τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στη Δανία θέτουν σε δοκιμασία τη φήμη της ως ένα από τα λιγότερο διεφθαρμένα κράτη στον κόσμο.

Το σκανδιναβικό κράτος που είναι γνωστό για την αγάπη των πολιτών του στα ποδήλατα, την ισότητα και την ευημερία, συσχετίστηκε πρόσφατα με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και την υπεξαίρεση χρημάτων. Η εξέλιξη θα πρέπει να αναγκάσει τους Δανούς να αναθεωρήσουν τις αντιλήψεις τους για το πόσο ειλικρινής είναι η χώρα τους, σύμφωνα με τον Jesper Olsen, αντιπρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας στη Δανία.

Τα σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εναντίον της Danske Bank A/S, «κάνουν τους ανθρώπους να δουν τη Δανία με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε ο Olsen.

Σύμφωνα με την τελευταία κατάταξη, η οποία απεικονίζει το 2017, η Δανία είναι η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα παγκοσμίως, μετά τη Νέα Ζηλανδία. Η Διεθνής Διαφάνεια βασίζει τις εκθέσεις της σε έρευνες για τις αντιλήψεις που έχουν πολίτες άλλων χωρών και αυτή η μέθοδος σημαίνει ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς για να πούμε» εάν η περίπτωση του ξεπλύματος στο οποίο εμπλέκεται η Danske θα επηρεάσει τη θέση της Δανίας, δήλωσε ο Olsen.

Από το newsroom του economico.gr