Έτοιμος για μία ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη κίνηση κατά του Ιράν ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να διαχωρίσει το Ιράν από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι πρόθυμος να προβεί σε ριψοκίνδυνες κινήσεις. Δηλαδή, πέρα από τις κυρώσεις που επαναφέρει, φαίνεται να επιδιώκει και το μπλοκάρισμα του δικτύου ανταλλαγής μηνυμάτων Swift, το οποίο και επιτρέπει τις διασυνοριακές πληρωμές παγκοσμίως.

Μια τέτοια κίνηση όμως περισσότερο με απονενοημένο διάβημα μοιάζει. Και αυτό γιατί θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις του με την ΕΕ. Το να θέτει περισσότερους περιορισμούς, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και θα υπονομεύει τον ευρύτερο στόχο της αλλαγής της συμπεριφοράς του Ιράν.

Η «επιθετική» κυβέρνηση του Trump βάζοντας στο στόχαστρό της το Swift, θα εμπόδιζε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να κάνουν σχεδόν οποιαδήποτε επιχείρηση με το Ιράν. Μπορεί μάλιστα να απαιτεί η Swift (με έδρα το Βέλγιο) να παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο, κάτι που η εταιρεία βέβαια αρνείται. Κάποιοι αξιωματούχοι του Trump μάλιστα, έχουν μιλήσει μέχρι και για πρόστιμο στις τράπεζες με τις οποίες συναλλάσσεται ή για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των μελών του διοικητικού της συμβουλίου (δύο εκ των οποίων είναι Αμερικανοί).

Μένει να δούμε αν θα κάνει πράξη τις απειλές του, οξύνοντας τις σχέσεις της ιδιότυπης αυτής συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Από το newsroom του economico.gr