Εγώ ο Ντόναλντ Τραμπ...και ο «καταπληκτικός Κιμ» -Η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στον ΟΗΕ και τα μειδιάματα

Δεν απέφυγε τον…πειρασμό να εκθειάσει τον εαυτό του. Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατα την διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έστειλε μήνυμα στους προκατόχους του (…εν ζωή ή μη) λέγοντας χαρακτηριστικα: «Σε λιγότερο από δύο χρόνια πετύχαμε περισσότερα από όσα κατάφερε οποιαδήποτε διοίκηση στην ιστορία της χώρας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυρότερες, πλουσιότερες και ασφαλέστερες»

Στους κομπασμούς του Αμερικανού Προέδρου πολλοί από τους παριστάμενους – αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί, διπλωμάτες των 193 χωρών-μελών του ΟΗΕ – μειδίασαν.

Ο Τραμπ έκανε μια παύση, αλλά κατόπιν επανήλθε: «Είναι πραγματικά αλήθεια» επέμεινε, προκαλώντας πιο δυνατά γέλια και μουρμουρητά.

«Δεν περίμενα μια τέτοια αντίδραση αλλά τέλος πάντων», πρόσθεσε, χαμογελώντας και ο ίδιος.

Δικαιολογώντας τις πρόσφατες αποφάσεις του στον τομέα του εμπορίου, που έχουν φέρει αναστάτωση στις αγορές, αναφερόμενος  ιδίως στην Κίνα, ζήτησε να προωθούν «δίκαιες και ισόρροπες» εμπορικές συναλλαγές.«Το εμπορικό έλλειμμα με το Πεκίνο  δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό» είπε

«Είμαστε πατριώτες»

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση και εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) υποστηρίζοντας ότι «στερείτει νομιμοποίησης» και δεν έχει «καμία εξουσία».

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα στηρίξουν, ούτε θα αναγνωρίσουν» το ΔΠΔ το οποίο διεκδικεί να έχει δικαιοδοσία «στους πολίτες όλων των χωρών παραβιάζοντας τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας» και επέμεινε:

«Δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ την αμερικανική εθνική κυριαρχία σε μια παγκόσμια γραφειοκρατία, μη εκλεγμένη και ανεύθυνη», απορρίπτοντας την «ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης».

«Η Αμερική κυβερνάται από τους Αμερικανούς. Απορρίπτουμε την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης και αγκαλιάζουμε το δόγμα του πατριωτισμού», είπε χαρακτηριστικά.

«θα βοηθάμε μόνο τους φίλους μας»

Οπως είπε επίσης ο Τραμπ, οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τη συνεισφορά τους στο 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στον ΟΗΕ και η βοήθειά τους θα δίνεται «στις χώρες φίλους».

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας μεταρρύθμισης (του ΟΗΕ), είπα στους διαπραγματευτές μας ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταβάλλουν άνω του 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων» (6,689 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων το 28,5% καταβάλλει έως σήμερα η Ουάσιγκτον), προκειμένου να ενθαρρύνουμε τις υπόλοιπες χώρες να «επωμιστούν κι εκείνες αυτό το βαρύ φορτίο», σημείωσε ο μεγιστάνας.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί η βοήθεια που καταβάλλεται από τις ΗΠΑ στις ξένες χώρες.

«Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας στον κόσμο» υπογράμμισε.

«Στο μέλλον, θα δίνουμε διεθνή βοήθεια αποκλειστικά σε εκείνους που μας σέβονται και, ειλικρινά, στους φίλους μας».

«Θέλω να δω τον Κιμ»

Αναφερόμενος, στος σχέσεις των ΗΠΑ με την Πιονγκγιάνγκ- από το ίδιο βήμα, της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ,όπου πριν από έναν χρόνο απειλούσε να καταστρέψει τη Βόρεια Κορέα-ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν βλέπει την ώρα να συναντηθεί ξανά με τον «πολύ ανοιχτό και καταπληκτικό» Βορειοκορετάτη ομόλογό του.  

Η είδηση της επικείμενης Συνόδου είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από τον ίδιο τον Τραμπ κατά την κοινή εμφάνισή του, στη Νέα Υόρκη, με τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη Μουν Τζε Ιν, ο οποίος υποστήριξε ότι η αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ συνιστά αμετάκλητη απόφαση.

Ο Μουν έφερε επίσης στις αποσκευές του ένα μήνυμα από τον Κιμ για τον Τραμπ. Τη διακαή επιθυμία του για μία δεύτερη Σύνοδο – μετά την ιστορική Σύνοδο της Σιγκαπούρης, τον περασμένο Απρίλιο.

«Ο επικεφαλής Κιμ έχει υπάρξει πολύ ανοιχτός και καταπληκτικός, πραγματικά. Και νομίζω ότι θέλει να δει να γίνεται κάτι», δήλωσε με ενθουσιασμό ο Τραμπ για να καταλήξει ότι όλα «έχουν γίνει καλώς, με σεβασμό στη Βόρεια Κορέα.

«Θα έχουμε μία δεύτερη Σύνοδο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο άμεσο μέλλον. Και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί και θα οριστεί και η τοποθεσία», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αργότερα πάντως , επέμεινε  ότι οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας  θα παραμείνουν «σε ισχύ έως την αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου.

«Απάντηση στην Συρία»

Ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε μία αμερικανική «απάντηση» σε περίπτωση που γίνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων στη Συρία, καταγγέλλοντας το «χάος» που έχει προκαλέσει στη χώρα η ηγεσία της.

«Λεηλατούν τους πόρους του έθνους τους» υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

 Για το Ιράν

Ο Τραμπ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «απομονώσει το ιρανικό καθεστώς», καταγγέλλοντας τη «διεφθαρμένη δικτατορία», σύμφωνα με τον ίδιο, που βρίσκεται στην εξουσία στην Τεχεράνη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον πλανήτη», να «απειλεί την Αμερική» ή το Ισραήλ, υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

«Ζητάμε από όλα τα έθνη να απομονώσουν το ιρανικό καθεστώς όσο συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά του» και «να στηρίξουν τον ιρανικό λαό» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τέλος, ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου.

«Υπερασπιζόμαστε πολλές από αυτές τις χώρες» χωρίς ανταλλάγματα και «εκείνες επωφελούνται από εμάς, επιβάλλοντάς μας αυξημένες τιμές πετρελαίου. Δεν είναι καλό. Θέλουμε να σταματήσουμε να αυξάνουν τις τιμές (…) και να αρχίσουν να τις μειώνουν» τόνισε.