Γιατί το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας - Το περιεχόμενό της και η βασική διαφωνία με τη Χαμάς, τι δηλώνει ο Νετανιάχου

Το δίκτυο NBC στο ρεπορτάζ του αναφέρεται στην πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα και εξηγεί γιατί το Ισραήλ επέλεξε να την απορρίψει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια από τις βασικές διαφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει να κάνει με την κατάσταση των ομήρων που θα απελευθερώνονταν στο πλαίσιο αυτής της πρότασης εκεχειρίας που η Χαμάς αποδέχτηκε.

Η βασική διαφωνία του Ισραήλ με τη Χαμάς για την πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα

Στο κείμενο της πρότασής της για κατάπαυση του πυρός, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του NBC News, η Χαμάς δεσμεύεται να απελευθερώσει 33 ομήρους στην πρώτη φάση της συμφωνίας, αλλά λέει ότι το σύνολο μπορεί να περιλαμβάνει ζωντανούς ή νεκρούς.

Η θέση του Ισραήλ είναι ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει 33 ζωντανούς ομήρους, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο NBC.

Υπάρχουν επίσης διαφωνίες σχετικά με το πόσοι όμηροι θα απελευθερωθούν σε κάθε εβδομάδα της εκεχειρίας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ισραηλινή αντιπροσωπεία μεσαίου βαθμού πηγαίνει στο Κάιρο

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι μια ομάδα Ισραηλινών αξιωματούχων θα μεταβεί στο Κάιρο τις επόμενες ώρες για να δει αν η Χαμάς μπορεί να πεισθεί να αλλάξει τη στάση της στην τελευταία προσφορά εκεχειρίας, όπως μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο δήλωση ανώτερου Ισραηλινού αξιωματούχου.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η τρέχουσα πρόταση εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη για το Ισραήλ.

«Αυτή η αντιπροσωπεία αποτελείται από απεσταλμένους μεσαίου επιπέδου» είπε.

«Αν υπήρχε μια αξιόπιστη συμφωνία στα σκαριά, οι επικεφαλής θα ηγούνταν της αντιπροσωπείας», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, αναφερόμενος σε ανώτερα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών Mossad και Shin Bet.

Οι νέες ρήτρες στη συμφωνία που προκάλεσαν τη διαφωνία του Ισραήλ

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα είναι της άποψης ότι η πρόταση που η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχθηκε δεν ήταν «η ίδια πρόταση» για μια συμφωνία στην οποία είχαν συμφωνήσει το Ισραήλ και η Αίγυπτος πριν από 10 ημέρες και η οποία αποτέλεσε έκτοτε τη βάση των διαπραγματεύσεων. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με όσα δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο ισραηλινό κανάλι 12.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, είχαν εισαχθεί νέες ρήτρες στην πρόταση.

Η απόρριψη των όρων της Χαμάς από το Ισραήλ πηγάζει από το γεγονός ότι οι νέες αυτές ρήτρες φέρονται να αφορούν το αν ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα τερματιστεί, και αν ναι, πώς και πότε.

Οι νέες ρήτρες αφορούν επίσης τις εγγυήσεις που θα παρασχεθούν για να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί. Η Χαμάς φέρεται να έχει σκληρύνει τη στάση της και να απαιτεί να τερματιστεί ο πόλεμος κατά την πρώτη φάση της όποιας μελλοντικής συμφωνίας, αντί για τη δεύτερη ή την τρίτη φάση.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει οποιονδήποτε όρο που θα του επέβαλε να τερματίσει τον πόλεμο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τους ομήρους. Αντ’ αυτού, το Ισραήλ επιμένει ότι θα συνεχίσει να πολεμά μόλις εφαρμοστεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Θα το κάνει αυτό για να επιτύχει τους δύο πολεμικούς του στόχους: Να πάρει τους ομήρους πίσω στην πατρίδα και να καταστρέψει τις στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς.

Εδώ και μήνες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει ορκιστεί ότι, ανεξάρτητα από μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, οι ισραηλινές δυνάμεις θα εξαλείψουν τα τελευταία προπύργια της Χαμάς στη νότια πόλη της Γάζας, τη Ράφα. Τη Δευτέρα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) άρχισαν να εκδίδουν εντολές εκκένωσης των Παλαιστινίων πολιτών στην περιοχή και αεροσκάφη χτύπησαν περιοχές της Ράφα.

Η Χαμάς θέλει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ενώ το Ισραήλ θέλει προσωρινή εκεχειρία για να φέρει πίσω τους ομήρους και να συνεχίσει να καταστρέφει τη Χαμάς στη στρατιωτική εκστρατεία της στη Γάζα.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία που αποδέχτηκε η Χαμάς και απορρίπτει το Ισραήλ -Οι τρεις φάσεις αναλυτικά

Σύμφωνα με το Reuters, με βάση τις λεπτομέρειες που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από αξιωματούχους της Χαμάς, ένα αντίγραφο της πρότασης και έναν αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, η συμφωνία στην οποία η παλαιστινιακή ομάδα δήλωσε ότι συμφώνησε περιλαμβάνει τα εξής:

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ

  • Περίοδος κατάπαυσης του πυρός 42 ημερών
  • Η Χαμάς απελευθερώνει 33 ισραηλινούς ομήρους, ζωντανούς ή νεκρούς, με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει 30 παιδιά και γυναίκες για κάθε απελευθερωμένο ισραηλινό όμηρο, βάσει καταλόγων που παρέχει η Χαμάς σύμφωνα με την παλαιότερη ημερομηνία κράτησης.
  • Ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός, την είσοδο εντατικών και επαρκών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας, υλικών αρωγής και καυσίμων (600 φορτηγά την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων 50 φορτηγών με καύσιμα, εκ των οποίων τα 300 είναι για το βορρά), συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, το εμπόριο και τον εξοπλισμό που απαιτείται για την απομάκρυνση των ερειπίων, την αποκατάσταση και τη λειτουργία νοσοκομείων, κέντρων υγείας και αρτοποιείων σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, και τη συνέχιση αυτού σε όλα τα στάδια της συμφωνίας.
  • Η Χαμάς θα απελευθερώσει τρεις ισραηλινούς ομήρους την τρίτη ημέρα της συμφωνίας και στη συνέχεια θα απελευθερώνει άλλους τρεις ομήρους κάθε επτά ημέρες, δίνοντας προτεραιότητα στις γυναίκες, αν είναι δυνατόν.
  • Την έκτη εβδομάδα, η Χαμάς θα απελευθερώσει όλους τους υπόλοιπους αμάχους ομήρους που καλύπτονται από αυτή τη φάση. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει τον συμφωνηθέντα αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με τους καταλόγους που θα παράσχει η Χαμάς.
  • Το Ισραήλ αποσύρει μερικώς τα στρατεύματά του από τη Γάζα και επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη νότια προς τη βόρεια Γάζα.
  • Η παύση των στρατιωτικών πτήσεων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας θα πραγματοποιηθεί για 10 ώρες την ημέρα και 12 ώρες την ημέρα απελευθέρωσης των ομήρων και των κρατουμένων.
  • Την τρίτη ημέρα μετά την απελευθέρωση των πρώτων Παλαιστινίων αιχμαλώτων, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν πλήρως από την οδό αλ Ρασίντ στη βόρεια Γάζα και όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα διαλυθούν.
  • Την 22η ημέρα της πρώτης φάσης, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από το κέντρο της λωρίδας, ανατολικά του δρόμου Salah al-Din σε μια περιοχή κοντά στα ισραηλινά σύνορα.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ

  • Άλλη μια περίοδος 42 ημερών που περιλαμβάνει μια συμφωνία για την αποκατάσταση μιας «βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα, γλώσσα που ένας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες δήλωσε ότι η Χαμάς και το Ισραήλ συμφώνησαν προκειμένου να φύγει από το τραπέζι η συζήτηση για μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
  • Την πλήρη αποχώρηση των περισσότερων ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.
  • Η Χαμάς απελευθερώνει ισραηλινούς εφέδρους και ορισμένους στρατιώτες με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από τη φυλακή.

ΦΑΣΗ ΤΡΙΤΗ

  • Η ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ανθρώπων και η έναρξη της υλοποίησης της ανοικοδόμησης σύμφωνα με το σχέδιο που επιβλέπουν το Κατάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη.
  • Τερματισμός του πλήρους αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
  • Έναρξη της εφαρμογής ενός σχεδίου 3-5 ετών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών, των πολιτικών εγκαταστάσεων και των υποδομών, και αποζημίωση όλων των πληγέντων, υπό την εποπτεία πολλών χωρών και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.

Τι αναφέρει ο Νετανιάχου

Βίντεο-μήνυμα ανέβασε στα social ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την έναρξη της επιχείρησης- όπως την χαρακτηρίζουν οι Ισραηλινοί- στη Ράφα, υποστηρίζοντας πως η τελευταία πρόταση της Χαμάς για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «στόχευε να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα».

«Αλλά αυτό δεν συνέβη», συνεχίζει να λέει στο ίδιο βίντεο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς. Έχουμε ήδη αποδείξει στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων».

Τονίζει επίσης, ότι η προσφορά της Χαμάς είναι «πολύ μακριά από τις απαιτήσεις του Ισραήλ», υποσχόμενος πως «το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αποκαταστήσει την πονηρή κυριαρχία της στη Λωρίδα. Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες για να συνεχίσει να εργάζεται για την καταστροφή μας».