Κάλεσμα του Τραμπ στην Apple να εγκαταλείψει την Κίνα

"Κατασκευάστε τα προϊόντά σας στις ΗΠΑ αντί στην Κίνα" προτρέπει την εταιρεία ο Αμερικανός Πρόεδρος

Ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε κάλεσμα στον όμιλο Apple να πραγματοποιήσει την παραγωγή των συσκευών του στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι στην Κίνα, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο ώστε να μην υποστεί η εταιρεία τις συνέπειες του εξελισσόμενου  εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο.

«Οι τιμές (των προϊόντων) της Apple μπορεί να αυξηθούν λόγω των τεράστιων δασμών που ίσως επιβληθούν στην Κίνα», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος σε tweet του, αφότου απείλησε να φορολογήσει όλες τις εισαγωγές από την Κίνα, την οποία κατηγορεί για «αθέμιτες» εμπορικές πρακτικές.

“Ωστόσο υπάρχει μια εύκολη λύση”, πρόσθεσε: “Κατασκευάστε τα προϊόντά σας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντί στην Κίνα. Αρχίστε την κατασκευή νέων εργοστασίων από σήμερα. Συναρπαστικό!”.

Ο όμιλος, που παράγει τις περισσότερες συσκευές του στην “Χώρα των Δράκων” (από την οποία και είναι κατά πολύ εξαρτώμενος), ενδεχομένως βρεθεί στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ των δύο δυνάμεων, έπειτα από την εν λόγω εξέλιξη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τίμοθι Ντόναλντ «Τιμ» Κουκ, δήλωσε πρόσφατα ότι οι τελωνειακοί δασμοί που επιβλήθησαν στην Κίνα από τον ένοικο του Λευκού Οίκου προσομοιάζουν με “φόρους στον καταναλωτή”.

Μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, κινεζικά αγαθά αξίας 50 δισ. δολαρίων επλήγησαν από τους αμερικανικούς φόρους. Το Πεκίνο απάντησε με τον ίδιο τρόπο και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε ακόμα να στοχεύσει σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Ο Τραμπ αφήνει να πλανάται η αμφιβολία για τη φορολόγηση επιπλέον κινεζικών προϊόντων ύψους 200 δισ. δολαρίων. Το νέο αυτό μέτρο “μπορεί να εφαρμοστεί πολύ σύντομα, αυτό εξαρτάται από το τι θα συμβεί με αυτούς”, δήλωσε την Παρασκευή.