Κρίσιμες εκλογές για τη Σουηδία - Ο εφιάλτης της ακροδεξιάς "παραμονεύει" επικίνδυνα

Η Σουηδία, προπύργιο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, γίνεται το νεότερο "τεστ" όπου θα φανεί εάν το ευρωπαϊκό κέντρο μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιούργησε η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 7,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Σουηδία για τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπονται αμφίρροπες.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα. Πέραν των μελών του κοινοβουλίου, οι εκλογείς καλούνται να αναδείξουν τα μέλη 20 νομαρχιακών και 290 δημοτικών συμβουλίων.

Στην εκλογική αναμέτρηση, όπου κυριαρχούν τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου, οι δύο μεγάλες παρατάξεις (οι Σοσιαλδημοκράτες και το κεντροδεξιό Μετριοπαθές Κόμμα) αναμένεται να δώσουν μάχη στήθος με στήθος, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών θα αυξήσει τα ποσοστά του και θα καταλάβει πολλές από τις 349 έδρες του κοινοβουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις για το αποτέλεσμα, όμως ο εφιάλτης της ακροδεξιάς φαίνεται ότι “παραμονεύει” πλέον επικίνδυνα, σε μία χώρα που επί δεκαετίες είναι προπύργιο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Ειδικότερα, οι δημοσκοπήσεις έδιναν στην κεντροαριστερή συμμαχία του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν και των Σοσιαλδημοκρατών εντελώς οριακό προβάδισμα έναντι των τεσσάρων κομμάτων της κεντροδεξιάς, που αποκαλούνται απλά η Συμμαχία. Και οι δύο παρατάξεις εξουσίας αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 40% των προθέσεων ψήφου η καθεμιά, κατά δημοσκοπήσεις. Το 20% του εκλογικού σώματος δηλώνει αναποφάσιστο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και το κεντροδεξιό Μετριοπαθές Κόμμα, αναμένεται να υποστούν σημαντικές απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του 2014, μετατρέποντας την Σουηδία στο νεότερο “τεστ” όπου θα φανεί εάν το ευρωπαϊκό κέντρο μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις από παρατάξεις που πολιτεύονται ως εχθροί του κατεστημένου, καθώς και εκείνες που δημιούργησε η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη φθορά που υφίστατο, η κυβέρνηση Λεβέν έκανε πολύ πιο αυστηρούς τους κανόνες για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών το 2015, μετά την έλευση 163.000 αιτούντων άσυλο, ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από ένοπλες συρράξεις, ειδικά Σύρων.

Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών προβλέπεται να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις του. Είχε συγκεντρώσει το 13% των ψήφων το 2014 και από τότε κέρδισε έδαφος, καθώς τα ζητήματα που άπτονται της υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και της εγκληματικότητας σταδιακά μονοπώλησαν την επικαιρότητα.

Αυξημένα ποσοστά αναμένεται να καταγράψει και το πρώην κομμουνιστικό κόμμα της Αριστεράς.

Τα υπόλοιπα κόμματα έχουν καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να συγκυβερνήσουν με τους Σουηδούς Δημοκράτες, απομονώνοντάς τους, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι κόμματα της κεντροδεξιάς εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιζήσουν την ψήφο ανοχής τους.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες, που πιστώθηκαν από 16% ως 25% των προθέσεων ψήφου στις δημοσκοπήσεις, θέλουν να αποκτήσουν λόγο στη χάραξη της πολιτικής της επόμενης κυβέρνησης.

Ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης στη Σουηδία θεωρείται πως θα είναι μία πολύ περίπλοκη υπόθεση, καθώς καμιά από τις παρατάξεις εξουσίες δεν προβλέπεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία των εδρών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι, ο ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, έχουν δει τα ποσοστά τους να πέφτουν εξαιτίας της φθοράς τους κατά την άσκηση της εξουσίας με την υποστήριξη του κόμματος της Αριστεράς.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν έχει προειδοποιήσει πως η ψήφος για τους Σουηδούς Δημοκράτες είναι «επικίνδυνη», σημειώνοντας στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση πως «σκοτεινές δυνάμεις κινητοποιούνται στην Σουηδία».

Ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατών Τζίμι Άκεσον έχει αντιτείνει πως οι προτάσεις του για μείωση των μεταναστευτικών εισροών είναι φυσιολογικές στο ευρωπαϊκό κάδρο, αντιτείνοντας ότι η σημερινή μεταναστευτική πολιτική είναι «ακραία».