Ουκρανία: Σε πλήρη εξέλιξη η αντεπίθεση των αυτονομιστών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αντεπίθεση των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, οι δυνάμεις αποσχιστών επιχειρούν να ανακαταλάβουν εδάφη, τα οποία είχαν περάσει στον έλεγχο του ουκρανικού στρατού.

Παρά την έκκληση που απηύθυνε η διεθνής κοινότητα, της Μόσχας περιλαμβανομένης, για τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, οι αποσχιστές απορρίπτουν, προς το παρόν, οποιαδήποτε συζήτηση με το Κίεβο για εκεχειρία, όπως δήλωσε και νωρίτερα την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένσκο.

Ο αρχηγός των φιλορώσων στο Ντονέτσκ, απέρριψε οποιαδήποτε νέα εκεχειρία με το Κίεβο, δηλώνοντας πως οι αντάρτες θα εξαπολύσουν επίθεση σε όλη την περιφέρεια.

“Δεν θα υπάρξουν πλέον από την πλευρά μας απόπειρες να μιλήσουμε για μια εκεχειρία» με τις ουκρανικές αρχές. Θα εξαπολύσουμε επίθεση σε όλη την περιφέρεια του Ντονέτσκ”, τόνισε, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι μάχες είναι σφοδρές στην ευρύτερη περιοχή του Λουγκάνσκ, αλλά και στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ.

Νωρίτερα το Κίεβο είχε αναφέρει πως: “ρωσικές τρομοκρατικές ομάδες παραβίασαν όλες τις συμφωνίες, περνούν στην επίθεση σε όλη τη γραμμή του μετώπου”, σύμφωνα με το γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ για τους νεκρούς

Με ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ, μιλά για την πιο αιματηρή περίοδο στην Ουκρανία με τους νεκρούς από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα να είναι τουλάχιστον 5.086 και σε μόλις εννέα μέρες τους 262.

“Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα αρκετά υψηλότερος”, ανέφερε ο ΟΗΕ, λέγοντας πως ειδικά το τελευταίο εννιαήμερο ήταν το πιο αιματηρό από την «εκεχειρία» του Σεπτεμβρίου.