Ν. Ντιμιτρόφ: «Ήμασταν και θα είμαστε «Μακεδόνες»

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων το βράδυ της Πέμπτης για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, διευκρίνισε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως υποστήριξε «ήμασταν και θα είμαστε “Μακεδόνες”».

Ο σκοπιανός ΥΠΕΞ  διαφοροποιήθηκε από τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ για ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος δήλωσε, αμέσως μετά τις προτάσεις που κατέθεσε ο Μάθιου Νίμιτς, ότι η λύση που προτείνει, είναι «μακριά από το να είναι αξιοπρεπής», υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.

Ο Νίκολα Νιτμιτρόφ τόνισε ότι με όσα δήλωσε ο Ναουμόφσκι δημιουργείται πρόβλημα, από τη στιγμή που οι δηλώσεις αντήχησαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πιθανής αλλαγής του.

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι είναι εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση του VMRO-DPMNE, στην οποία για ένα χρονικό διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Επισήμανε ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά, προκειμένου η ΠΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την ΕΕ, όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ. Η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα είπε ο Ντιμιτρόφ, σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα.

Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός θα έχει ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων προανήγγειλε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του και για μια ακόμα φορά επανέλαβε ότι είναι θετικός στην εξεύρεση λύσης.