ΟΗΕ: Οι λιβυκές πλευρές κατέληξαν στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι λιβυκές πλευρές που μετείχαν στη σύνοδο της Γενεύης, κατέληξαν σε συμφωνία για μια ατζέντα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, έπειτα από δύο ημέρες διαβουλεύσεων.

Σε ανακοίνωση του ο ΟΗΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων: “Οι μετέχοντες κάλεσαν όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες ώστε να δημιουργηθεί ένα θετικό περιβάλλον για τον διάλογο». Μέχρι σήμερα μόνο η Misnul ζητούσε διακοπή των μαχών.

Ο πρώτος κύκλος συνομιλιών επέτρεψε τη συμφωνία για μια ατζέντα με τη φιλοδοξία της επίτευξης συμφωνίας για τον σχηματισμό συναινετικής κυβέρνησης ενότητας και την ανάγκη λήψης μέτρων ασφαλείας ώστε να σταματήσουν οι μάχες και να διασφαλιστεί η σταδιακή αποχώρηση των ενόπλων οργανώσεων από όλες τις πόλεις της Λιβύης, προκειμένου το κράτος να θέσει υπό τον έλεγχό του τις ζωτικής σημασίας υποδομές της χώρας.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να επιστρέψουν στη Γενεύη την προσεχή εβδομάδα για ένα νέο γύρο συνομιλιών, μετά τη διεξαγωγή των αναγκαίων διαβουλεύσεων”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Τέσσερα χρόνια μετά την υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση που ανέτρεψε τον Μουάμαρ Καντάφι, (Φεβρουάριος του 2011), η Λιβύη πλήττεται από αστάθεια με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια να υποστηρίζονται από ένοπλες οργανώσεις εξ αιτίας των οποίων, σύμφωνα με κυβερνήσεις της Δύσης, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Λιβύη να παρασυρθεί σε ανοικτό εμφύλιο πόλεμο.