Συναγερμός στην Ευρώπη, παράλληλες συλλήψεις σε Παρίσι και Βερολίνο

Την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου, δώδεκα άτομα συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και ανακρίθηκαν για πιθανή υποστήριξη σε σχέση με τις επιθέσεις το τριήμερο που είχε συγκλονίσει τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τις αναφορές από τη γαλλική αστυνομία, τη νύχτα Πέμπτη προς Παρασκευή προσήχθησαν εννέα άνδρες και τρεις γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού στην έρευνα για τη δράση των αδελφών Κουασί και του Αμεντί Κουλιμπαλί.

Οι προσαγωγές έγιναν στο Γκρινί, τη Μονρούζ, το Φλορί-Μεροζίς και στο Επινέ-σουρ-Σέιν. Τουλάχιστον δέκα εκ των προσαχθέντων συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις αναφορές.

Παράλληλα στο Βερολίνο, συνελήφθησαν δύο ισλαμιστές που κατηγορούνται ότι στρατολογούσαν μαχητές για τις συγκρούσεις στη Συρία, αλλά δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχουν σχέση με το Παρίσι. Έφοδοι έγιναν σε συνολικά έντεκα σπίτια.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής συνελήφθη ένας 41χρονος, τα στοιχεία του οποίου αναφέρονται ως Ισμέτ Ντ., και ένας 43χρονος, ο Εμίν Φ. Και οι δύο αναφέρονται από την αστυνομία ως σαλαφιστές. Οι έφοδοι έγιναν κυρίως σε κατοικίες στο Μοαμπίτ και το Βέντινγκ, με τη συμμετοχή περίπου 250 αστυνομικών.

Την ίδια ώρα εκκενωνόταν ο σιδηροδρομικός σταθμός στο Gare de l’Est λόγω ύποπτου πακέτου.

Το πρωί της Παρασκευής, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων και συναντήθηκε με τον Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της τρομοκρατίας.