Βέλγιο: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής σε έξι πόλεις με δύο νεκρούς (βίντεο)

Ολοκληρώθηκαν οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που άρχισαν την Πέμπτη το βράδυ στο Βέλγιο «ως προς τους συγκεκριμένους στόχους», όπως ανακοίνωσε το πρωί ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεϊντέρς, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο i-Tele.

Η επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας κατέληξε στον θάνατο δύο υπόπτων για τζιχαντιστική δράση και τη σύλληψη ενός τρίτου.«Επεξεργαζόμαστε τώρα τα στοιχεία. Οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές θα εξετάσουν εάν θα λάβουν άλλες πρωτοβουλίες», πρόσθεσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών.

«Ο φόβος πρέπει να αλλάξει πλευρά» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, για τη χθεσινή επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στη Βερβιέρ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα που φέρονταν ως τζιχαντιστές. Ο Βέλγος πρωθυπουργός  υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση εκείνων που θέλουν, όπως είπε, να σπείρουν τον φόβο. Ο πρωθυπουργός «επιβεβαίωσε ότι από σήμερα το απόγευμα, μια μεγάλη επιχείρηση ξεκίνησε, η οποία είναι το αποτέλεσμα δουλειάς και έρευνας μηνών» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του Βέλγου πρωθυπουργού. Οι ενέργειες αυτές «έχουν στόχο κυρίως νεαρούς που επιστρέφουν από τις εμπόλεμες ζώνες ιδιαίτερα τη Συρία», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, η αστυνομία πραγματοποίησε ευρεία επιχείρηση εναντίον μιας ομάδας προσώπων που είχαν μόλις επιστρέψει από τη Συρία και ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν «τρομοκρατικές επιθέσεις σε μεγάλη κλίμακα». Δύο τζιχαντιστές σκοτώθηκαν και άλλος ένας άνδρας συνελήφθη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην πόλη Βερβιέ, στο ανατολικό Βέλγιο, ανέφερε ο αντεισαγγελέας Ερικ Φαν Ντε Σιπτ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη νύχτα. Από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση, δεν τραυματίστηκε κανείς.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα αυτή δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι. Το Βέλγιο αύξησε το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις στο 3 (η κλίμακα είναι τετράβαθμη), αλλά σύμφωνα με τον εισαγγελέα αυτό δεν αφορά όλη τη χώρα αλλά μόνο τα αστυνομικά τμήματα και τα δικαστικά μέγαρα.

«Οι ύποπτοι άνοιξαν αμέσως πυρ με αυτόματα όπλα και πυροβολούσαν για αρκετά λεπτά εναντίον των ανδρών των ειδικών δυνάμεων της ομοσπονδιακής αστυνομίας», πρόσθεσε. Οι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά σκοτώνοντας τους δύο δράστες ενώ συνέλαβαν έναν τρίτο που βρισκόταν στον ίδιο χώρο. Σύμφωνα με την εισαγγελία, η αστυνομία είχε λάβει την εντολή να πραγματοποιήσει έρευνες σε περίπου 10 σπίτια προσώπων που είχαν επιστρέψει από τη Συρία.

Ένας άλλος εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών, ο Τιερί Βερτς, είπε ότι ο συγκεκριμένος πυρήνας «αποτελείτο από περίπου δέκα πρόσωπα, ορισμένα από τα οποία είχαν επιστρέψει από τη Συρία» και ήταν έτοιμα «να διαπράξουν άμεσα επιθέσεις μεγάλου εύρους».

Ιστορικό

Εκπρόσωπος της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας δήλωσε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ότι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις ήταν το αποτέλεσμα μακρόχρονων ερευνών, ότι οι ύποπτοι ετοίμαζαν «άμεσες επιθέσεις στο Βέλγιο» και ότι δεν συνδέεται η υπόθεση, προς το παρόν τουλάχιστον, με όσα συνέβησαν στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα.

Στο Βερβιέ, στα ανατολικά της χώρας, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, άνδρες της αντιτρομοκρατικής περικύκλωσαν πολυκατοικία στην περιοχή Κολίν, απέκλεισαν την ευρύτερη περιοχή, αναπτύχθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές στις γύρω στέγες και εισέβαλαν σε διαμέρισμα, αφού πρώτα δόθηκαν οδηγίες στους περιοίκους να μην βγουν από τα σπίτια τους

Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών και τουλάχιστον δύο εκρήξεις. Αυτόπτες μάρτυρες  υποστήριξαν ότι είδαν τουλάχιστον δύο νέους άνδρες, ντυμένους στα μαύρα, με χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν σε καταγωγή από την βόρειο Αφρική, να τρέχουν.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς, έναν τραυματία και τουλάχιστον μία σύλληψη.

Κατά τις ίδιες πηγές,  οι νεαροί βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, είχαν επιστρέψει πρόσφατα από τη Συρία και φέρονται ν’ ανήκουν σε «παρακλάδι»  υπό την επωνυμία Αμεντί Κουλιμπαλί (ο δράστης της αιματηρής ομηρίας της περασμένης εβδομάδας σε εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι αλλά και της δολοφονίας δημοτικής αστυνομικού μία μέρα νωρίτερα), χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό σημαίνει ότι συνδέονται με την ακραία οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» όπως δήλωσε ο ίδιος ο Κουλιμπαλί μιλώντας μέσα από το παντοπωλείο στο δίκτυο BFMTV.

Όπως μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ σε εξέλιξη βρίσκονται αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην πόλη των Βρυξελλών, αλλά και στις πόλεις Βιλβόρντ, Ζαβεντέμ, Σαερμπέκ και Μολενμπέκ-Σαιν Ζαν.

Σύμφωνα, πάντα, με ανεπιβεβαιώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις Βρυξέλλες στόχος είναι επίσης ομάδα τζιχαντιστών, που έχουν επιστρέψει από τη Συρία,  και οι οποίοι βρίσκονταν έκτοτε σε παρακολούθηση. Από την παρακολούθηση των κατοικιών τους και των τηλεφωνικών τους επικοινωνιών φέρονται να σχεδίαζαν επίθεση στις Βρυξέλλες.

Τέλος, στα χέρια των βελγικών αρχών φαίνεται να βρίσκεται πλέον νεαρός άνδρας αφρικανικής καταγωγής, ο οποίος νωρίτερα, είχε εισβάλλει στο σταθμό μετρό Ριμπωκούρ στο Μολεμπέκ-Σαιν Ζαν, κραδαίνοντας όπλο και φωνάζοντας ισλαμιστικά συνθήματα και στα αραβικά. Ακολούθησε κινητοποίηση και τελικά εντοπίστηκε ώρα αργότερα. Στην περιοχή οι έρευνες φέρονται να συνεχίζονται.

 

 

 

belgium 1

brussels_vervier