Πέθανε ο Ότο Γουόρμπιερ - Κρατείτο στην Β. Κορέα 17 μήνες - Επέστρεψε σε κώμα στις ΗΠΑ

Δυστυχώς δεν άντεξε και πέθανε, ο Ότο Γουόρμπιερ, ο 22χρονος Αμερικανός φοιτητής, που επί 17 μήνες κρατούνταν στην Βόρεια Κορέα και επαναπατρίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στις 13 Ιουνίου.

«Δυστυχώς, η φρικτή και βασανιστική μεταχείριση που είχε ο γιος μας στα χέρια των Βορειοκορεατών σιγούρεψε ότι καμία άλλη έκβαση δεν ήταν πιθανή εκτός από την θλιβερή που βιώσαμε σήμερα», ανέφερε η οικογένεια του 22χρονου μετά τον θάνατό του στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου του Σινσινάτι, στις 2.20 μ.μ. (Ώρα Ανατολικών ΗΠΑ).

Ο Γουόρμπιερ βρισκόταν σε κώμα περισσότερο από ένα χρόνο μετά την καταδίκη του από Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα για «εχθρικές δραστηριότητες και συνωμοσία». Απελευθερώθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις των δύο χωρών.

Ο νεαρός είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα για το Νέο Έτος με ταξιδιωτικό γραφείο, και συνελήφθη την ώρα που το γκρουπ του επρόκειτο να επιστρέψει στο Πεκίνο στις 2 Ιανουαρίου 2016. Αιτία; Όπως κι ο ίδιος είχε παραδεχθεί, πήρε μια αφίσα από το ξενοδοχείο της Πιονγκγιάνγκ όπου διέμενε, στην οποία ήταν γραμμένο πάνω πολιτικό σύνθημα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η δίκη κράτησε μόνο μία ώρα. Σύμφωνα με την Washington Post, λίγο μετά τη δίκη του τον Μάρτιο του 2016, ο 22χρονος προσεβλήθη από μια σπάνια μορφή βοτουλίασης και του δόθηκε υπνωτικό το οποίο ενδέχεται να τον βύθισε στο κώμα.

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 22χρονου φοιτητή εκ μέρους του ίδιου και της συζύγου του, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο τραγικό για ένα γονιό από το να χάσει ένα παιδί στο άνθος της ηλικίας του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες για μια ακόμα φορά καταδικάζουν την κτηνωδία του βορειοκορεατικού καθεστώτος καθώς θρηνούμε το τελευταίο του θύμα».