ΗΠΑ: «Ο αποτυχημένος διάλογος με την Βόρεια Κορέα έλαβε τέλος»

Τέλος στον διάλογο με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας γύρω από το πυρηνικό της πρόγραμμα βάζουν οι ΗΠΑ, μετά την τελευταία, αποτυχημένη, πυραυλική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, «ο χρόνος για τον αποτυχημένο διάλογο τελείωσε». Η δήλωση αφενός σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να προσαρμοστεί και να αποσυρθεί δίχως περαιτέρω συζητήσεις από το πυρηνικό της πρόγραμμα, αφετέρου ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν δυναμικά τις θέσεις της παγκόσμιας κοινότητας, ακόμη και με στρατιωτική επέμβαση.

Άλλωστε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να καταφύγουν σε οποιαδήποτε απαραίτητα μέτρα καθώς η εποχή της στρατηγικής υπομονής έχει παρέλθει και ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, ο οποίος πιστοποίησε την πεποίθηση της Ουάσιγκτον ότι η πυραυλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ είχε σκοπό να προκαλέσει νέο θερμό επεισόδιο και να περάσει το μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να συμβιβαστεί.

Ο Μάτις, πάντως, άφησε ένα «παράθυρο» ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος, λέγοντας πως υπάρχει στενή συνεργασία με την Κίνα για την επίλυσή του.

Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα επιμένει στις εμπρηστικές δηλώσεις, κάνοντας λόγο για θερμοπυρηνικό πόλεμο που μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. «Οι αμερικανικές πράξεις μπορεί να οδηγήσουν σε πυρηνικό πόλεμο», δηλώνει ο Κιμ Ιν Ριόνγκ, εκπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.