Κορυφώνεται η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ-Πιθανό το σενάριο νέων εκλογών

Εντείνεται η πολιτική κρίση στην γειτονική ΠΓΔΜ, με το ενδεχόμενο νέων εκλογών να φαντάζει ως η πιθανότερη εκδοχή, μετά και την άρνηση του προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβανώφ να δώσει διερευνητική εντολή στο δεύτερο σε εκλογικό ποσοστό κόμμα.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του SDSM, Ζόραν Ζάεφ να παρουσίασε τις υπογραφές εξήντα εφτά βουλευτών, από τις εξήντα μία που του είχαν ζητηθεί, ωστόσο ο Γκιόργκι Ιβανώφ του αρνήθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, επικαλούμενος απειλή εναντίον της χώρας, λόγω της συνεργασίας του SDSM με τα αλβανικά κόμματα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Ιβανώφ, δεν δίνει την διερευνητική στον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ, διότι η συμφωνία μεταξύ SDSM και των αλβανικών κομμάτων εμπεριέχει στοιχεία της ατζέντας τους. Μια ατζέντα που έχει γίνει γνωστή ως ″πλατφόρμα των Τιράνων″. Σε περίπτωση υλοποίησης της, σύμφωνα με τον πρόεδρο, απειλείται άμεσα το σύνταγμα της χώρας.

“Δεν επιθυμώ να παραδώσω τη χώρα σε ″ξένα κέντρα″”, τόνισε ο Γκιόργκι Ιβανώφ επισημαίνοντας πως η πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων αποφασίστηκε εκτός ΠΓΔΜ.589